EU izbori: Jakovčić uvjerljiv u Istri, ali nedovoljno za prag u Hrvatskoj

0
Birači si mogli birati između 336 kandidata na 28 lista
Birači si mogli birati između 336 kandidata na 28 lista

Na prve hrvatske izbore za EU parlament odazvalo se samo 20,76 posto birača. Najviše glasova dobio je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima (32,99 posto), a SDP-HNS-HSU (Kukuriku koalicija bez IDS-a) dobila je 31,77 posto glasova. Osim njih izborni prag su prešli još samo Hrvatski laburisti sa 5,75 posto.

Pretvoreno u mandate to znači da će u EU parlamentu sjediti 6 predstavnika koalicije HDZ-HSP AS-BUZ, 5 predstavnika Kukuriku koalicije i jedan laburist. U Europski parlament dakle ulaze Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić s HDZ-ove liste, Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina sa SDP-ove liste, te Nikola Vuljanić s liste Hrvatskih laburista.

Na četvrtom mjestu je HSS-HSLS (3,94 posto), a slijedi lista Ivana Jakovčića s 3,82 posto glasova.

No, zato je Jakovčić najviše dobio u Istarskoj županiji – čak 44,51 posto, slijedi SDP-HNS-HSU sa 25,34 posto i HDZ sa 9,07 posto. U Istri su laburisti dobili samo 4,72 posto. Istra će ipak imati EU parlamentarca, a to je Marino Baldini s liste SDP-a. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa