Pula: Održan seminar o Intrastatu za istarske gospodarstvenike

0
U Puli je održan seminar o Intrastatu za istarske gospodarstvenike
U Puli je održan seminar o Intrastatu za istarske gospodarstvenike

Više od 200 istarskih gospodarstvenika okupilo se jučer na seminaru „Uvođenje novog istraživanja Intrastat u statistički sustav RH“ u organizaciji HGK-ŽK Pula, CroatiaPRO Odbora i Sektora za promet i veze. Predavači na seminaru koji je održan u Hotelu Park Plaza Histria bili su predstavnici Državnog zavoda za statistiku - Vesna Polančec, Darinka Grgurić i Ines Zekić te Carinske uprave - Lidija Lastavec, Mladen Taradi.

Intrastat je sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni između zemalja članica Europske unije (EU), koji je u primjeni od 1993. kad je uspostavljeno jedinstveno tržište i kad su uklonjene fizičke granice između zemalja članica. Obveznik izvještavanja za Intrastat je svaki poslovni subjekt, obveznik PDV-a, čija godišnja vrijednost robne razmjene sa zemljama EU-a prelazi prag uključivanja bilo za otpremu bilo za primitke ili za oba trgovinska toka. Vrijednost praga uključivanja za oba trgovinska toka (primitak i otprema) za 2013. iznosi 1.700.000 kuna. Obveza izvještavanja za Intrastat započinje danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013.

Jučerašnji seminar dio je program edukacije “Olakšavanje trgovine i transporta“ koji organizira CroatiaPRO Odbor (Nacionalni odbor za olakšavanje trgovinu i transporta) i Sektor za promet i veze HGK u suradnji sa Carinskom upravom, Državnim zavodom za statistiku te županijskim komorama. Cilj ovog programa je da se prije ulaska RH u EU gospodarstvenicima prenesu informacije iz djelokruga međunarodne trgovine i transporta sa naglaskom na nove carinske aplikacije i tržište EU. Program se provodi već šest godina te se iz godine u godinu uz povećanje broja seminara i sudionika uključuje i sve veći broj županijskih komora. Za ovu godinu uz već održani ciklus seminara (EORI broj, Intrastat i EMCS) predviđeno je i održavanje još 40-ak seminara iz carinskog područja u nekoliko ciklusa.

Damir Sirotić, tajnik Županijske komore Pula
Damir Sirotić, tajnik Županijske komore Pula

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa