Policija se priprema za ljeto: 60% kriminaliteta dogodi se od svibnja do rujna

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U prostorijama Policijske uprave istarske, u sklopu priprema za nadolazeću turističku sezonu, 10. travnja održan je radni sastanak s predstavnicima većih turističkih tvrtki na području Istre.

Načelnik Sektora policije Božo Kirin nazočne je upoznao s mjerama koje je policijska uprava već poduzela i namjerava poduzeti u narednom periodu s ciljem podizanja razine sigurnosti u turističkim objektima. Ujedno je naglasio važnost međusobne suradnje policije i djelatnika u turizmu, čime bi se razina sigurnosti podigla na jednu višu i kvalitetniju razinu.

Kako bi se podigla razina samozaštitnog ponašanja stranih i domaćih turista, Odjel prevencije Ureda načelnika provodit će projekt preventivnog karaktera pod nazivom ''Sigurnost u turističkoj sezoni''. Osim podizanja razine samozaštitnog ponašanja, cilj projekta je i podizanje razine znanja i motivacije odgovornih osoba zaštitarskih tvrtki i unutarnjih čuvarskih službi kod provođenja mjera preventivnog djelovanja, zatim podizanje razina preventivnih mjera odgovornih osoba turističkih objekata u pogledu zaštite od krađa bicikla te podizanje razine subjektivnog osjećaja sigurnosti kod turista.

Budući se 60% kriminaliteta koje evidentira Policijska uprava istarska dogodi u periodu od svibnja do rujna, tijekom turističke sezone nužan je pojačan angažman svih policijskih službenika,  posebice u preventivnom dijelu. Naime, osobe vrlo često postaju žrtve kaznenih djela zbog nepoduzimanja adekvatnih mjera samozaštitnog ponašanja. Posebice su ugroženi krađama bicikala, što je vidljivo iz podatka da je u periodu od lipnja do kolovoza 2012. godine, na području Pule, Umaga, Poreča i Rovinja počinjeno 138 kaznenih djela, u kojima je otuđeno 175 bicikala i pričinjena je materijalna šteta od oko 1.179.660,00 kuna.  S ciljem prevencije ove vrste kaznenih djela, odgovornim osobama prezentirana su nova idejna rješenja podizanja razine zaštite u turističkim objektima.

Dosadašnja suradnja između policije i turističkih tvrtki ocijenjena je kao korektna i uspješna, no kako bi se ona poboljšala, dogovorena je međusobna razmjena informacija, koje će utjecati na stanje sigurnosti i olakšati rad, kako policijskim službenicima, tako i osobama zaduženim za provođenje osiguranja u turističkim objektima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa