Zoričićev plan za Pulu: ‘Povećat ćemo broj stanovnika za 40.000‘

1
Filip Zoričić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Filip Zoričić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Pula bi trebala sa 60 tisuća stanovnika narasti na 100 tisuća, i već za to imamo plan. Najava je to pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića koji je nedavno istaknuo svoju viziju Pule u budućnosti. Kazao je da je cilj u najveći istarski grad privući mlade obitelji, studente, IT sektor i one čija su zanimanja u Istri tražena, kako bi ovdje ostali živjeti. Sve to pod sloganom "Dođi u Pulu, ostani u Puli", piše Jutarnji.

- To je vizija za narednih 20 ili 50 godina. Grad može i mora imati 100 tisuća stanovnika da bi imao identitet jednog pravog sveučilišnog grada... Danas, ako želimo u Puli nešto obilježiti, imamo nekoliko punktova gdje se ne može sve odvijati jer je malo ljudi. To broj od 60 tisuća ljudi ne može zadovoljiti, kaže Filip Zoričić za Jutarnji.

 

- Radit ćemo analizu kada, primjerice, netko dođe u 3. razred srednje škole, što nama u Puli treba za pet do deset godina. Primjerice, pet ginekologa, pet inženjera, pet informatičara. U tom smjeru ciljat ćemo stipendije i graditi stanove. Tako ćemo ih privući da se vrate natrag. Isto tako, želimo postati pravi studentski grad. Naše se sveučilište dobro razvija, i imamo nove studije za 21. stoljeće. Tu govorimo o IT sektoru, kulturi i znanostima koje su sada najaktualnije, piše Jutarnji.

Želimo privući i, primjerice, studente medicine iz Francuske, poput rumunjskog grada Cluja, s obzirom na to da oni u svojoj zemlji imaju mogućnost samo dvaput se prijaviti na taj fakultet. To bi bila izvrsna prilika za nas, i već razgovaramo o tome s našim sveučilištem... U svakom slučaju, mladim ljudima koji se žele vratiti ili nastaniti u Puli želimo osigurati dugoročni najam stanova. Istina je da stranci kupuju nekretnine u Istri, ali slabo kupuju u Puli, a ja želim brendirati Pulu i da dođu u Pulu i tu ostanu, ističe Zoričić, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa