HEROJI IZ MEDULINA

‘Samo smo razmišljali kako da maknemo goruću brodicu od mola'

0
Andrea i Matto Lorenzin (foto: Jutarnji list)
Andrea i Matto Lorenzin (foto: Jutarnji list)

Da u četvrtak oko 14 sati u Medulinu nisu bili ribari Andrea i Mateo Lorenzin, vjerojatno bi bila izgorjela čitava medulinska luka, odnosno brodice i gliseri. Bila bi to prava tragedija i velika materijalna šteta koja bi se brojila u milijunima kuna, piše Jutarnji list.

Naime, prilikom isplovljivanja iz lučice zapalio se jedan brod. Iz njega su, vjerojatno u strahu od eksplozije, iskočili svi, a vjetar je brod „otpuhao” do mola s ostalim brodicama i gliserima, većinom Medulinaca. U trenu su se zapalila još četiri broda, a peti je nagorio.

 

Onda su u svoj gumenjak uskočili otac i sin, ribari Andrea i Mateo Lorenzin, te povukli zapaljenu brodicu dalje od mola. Kako nam danas kaže Andrea, adrenalin mu je poskočio i odmah je znao to činiti.

- Ja tada nisam bio u Medulinu, nego sam dolazio iz Pule i vidio sam tamni oblak. Pojurio sam jer sam shvatio da se nešto dešava. Odmah sam iskočio iz auta, poletio na rivu i u gumenjak, gdje me je čekao sin Mateo. Nismo ni o čemu razmišljali nego kako da maknemo goruću brodicu od mola. Bacili smo u nju sidro i povukli je dalje od brodica na bovu. Onda smo se vratili i počeli odvezivati druge barke kako se požar ne bi proširio na njih. U međuvremenu su došli vatrogasci i ugasili požar. Srećom da je sve prošlo na taj način, ali moglo je tu biti puno više štete. Umjesto pet, moglo je izgorjeti 50 brodica - veli nam danas Andrea nakon što su se slegli dojmovi nakon jučerašnjeg požara koji se nikad nije desio u medulinskoj luci. Ne, koliko Andrea zna.

- Ja vam imam 53 godine i nikada se tako nešto nije dogodilo u lučici. Ovo je prvi požar na moru u kojem sam sudjelovao, ali nisam uopće dvojio što treba činiti. Trebalo je odmah reagirati. A koliko sam kasnije čuo, ta je brodica plutala prema molu sigurnih 10 do 15 minuta i ne mogu vjerovati da nitko ništa nije poduzeo. Da nisam došao, ili da sam samo došao 10 minuta kasnije, vjerujem da bi sve brodice u luci bile izgorjele. Bila bi to milijunska šteta - priča nam ovaj medulinski ribar koji redovito s 21-godišnjim sinom sudjeluje u raznim akcijama spašavanja na moru, piše Jutarnji list gdje možete pročitati čitav tekst.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa