razgovor

Sa Željkom Nefat iz Berma o volonterstvu i studentskom životu

0
Željka Nefat
Željka Nefat

Željka Nefat, volonterka Crvenog križa Pazina nedavno je izabrana u Odbor mladih Hrvatskog Crvenog križa. Što je ovu 23-godišnjakinju iz Berma motiviralo za humanitarni rad, ali i o drugim temama, poput studentskog života u Rijeci, doznali smo u kratkom interviewu.

* Što vas je navelo na volontiranje i rad s djecom u Crvenom križu? Jedan od razloga je zasigurno želja da se pomogne, ali zašto baš Crveni križ? Kakvi su bili Vaši počeci u toj organizaciji?
- U Crveni križ došla sam još u dječjoj dobi kao članica ekipe na gradskom školskom natjecanju iz Prve pomoći. Moja ljubav prema pomaganju ljudima i sudjelovanju u svim aktivnostima Crvenog križa samo je rasla iz godine u godinu, jednostavno zavoliš to što radiš, a pogotovo svoje kolege s kojima zajedno sve to gradiš!

Tako sam danas ponosna darivateljica krvi, članica Interventnog tima Crvenog križa Istarske županije, predsjednica kluba mladih GDCK Pazin, članica Skupštine GDCK Pazin, članica skupštine DCKIŽ, te članica odbora HCK-a.

* Imali smo potrese, pandemiju… Jeste li se tijekom volontiranja susreli s nekim potresnim prizorom? Koji vas je događaj tijekom volontiranja posebno dirnuo ili ostavio na Vas jak dojam?
- Moj volonterski angažman tijekom pandemije sastojao se u tome da sam dežurala na liniji Crvenog križa koja je tada bila aktivna i pružala ljudima psihosocijalnu podršku, u vidu odgovora na pitanja, nedoumica koje su imali, nekakvih strahova koje su željeli podijeliti s nekim, uvijek sam imala vremena za dobru riječ i lijepi razgovor… 

Tijekom potresa u svojstvu članice Interventnog tima DCKIŽ, volontirala sam u Sisku, u dvorani Brezovica, gdje sam pomagala ljudima koje je potres pogodio, boravila sam s njima, pripremala hranu, sortirala donacije, odnosila lijekove, ma sve što je bio potrebno.

 

Trenutno ne mogu sada izdvojiti niti jedan događaj koji me posebno dirnuo, ali zasigurno ih je bilo bezbroj, neopisiv je osjećaj koji se probudi u vama, kada vidite sva ona zahvalna lica djece i ljudi kojima ste učinili dobro i pomogli.

* Nedavno ste izabrani u odbor mladih Hrvatskog Crvenog križa. Koji će biti vaši glavni zadaci u tom tijelu?
- Vrlo sam ponosna i sretna, zbog toga što su se moje godine truda i zalaganja prepoznale i na nacionalnoj razini.

'Crveni križ postoji zbog svojih volontera'

Moji glavni zadaci bit će rad u radnim skupinama za teme prevencije ovisnosti, klimatske promjene, pripreme za krizne situacije i teme vezane uz mentalno zdravlje.

* Kako bi se po Vašem mišljenju mogle unaprijediti i poboljšati aktivnosti Crvenog križa?
- Uvijek ima prostora za napredak i razvijanje aktivnosti Crvenog križa, moje osobno mišljenje je da treba što više mladih osoba potaknuti da se uključi u Crveni križ, da volontira, da doniraju krv, te pomognu da ova priča zaživi još puno puno godina, jer Crveni križ postoji zbog svojih volontera i njegova snaga počiva na njima.

* Studirate pravo u Rijeci. Kakav je danas tamo studentski život? U moje vrijeme, krajem 90-ih išlo se u Istarski klub, Palach, Python i Točku…
- Prije pojave pandemije studirala sam na Pravnom fakultetu u Rijeci, sada više ne znam što reći. Svi se još uvijek privikavamo na novo normalno, u posljednjih dvije godine bila sam svega par puta u Rijeci, sva predavanja, svi ispiti su nam online, a bojim se da će i ove godine tako ostati.

'Svi jedva čekamo povratak u studentske klupe'

Rijeka je jedan predivan grad za studiranje, sve je dobro povezano i nadohvat ruke, utorkom se izlazi u takozvani “Đir po starom gradu”, a naravno četvrtkom je neizostavan izlazak u Istarskom, cijene su pristupačne studentima, nadam se da ću ubrzo pojesti koji pohani sir u menzi, tome se svi iskreno nadamo, svi jedva čekamo povratak u studentske klupe.

* Osim volontiranjem i studijem čime se još bavite? Hobiji, slobodno vrijeme?
- Od svoje 14. godine aktivno sudjelujem u raznim udrugama na području grada Pazina koje se upravo bave promocijom i unaprjeđivanjem mladih i njihovih budućih života.

Članica sam Folklornog društva Pazin, članica Limene glazbe Pazin, članica Vokalne skupine Veteranke Pazin, članica u Društvu naša djeca  Pazin, potpredsjednica Centra za mlade „Alarm“ Pazin, članica Europskog puta Zagreb, Članica Europske udruge studenata prava (ELSA), članica planinarskog društva Pazinka, Lokalna koordinatorica za EU dijalog s mladima, te naposljetku članica Savjeta mladih grada Pazina, kao i članica Savjeta mladih Istarske županije. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa