župnik jelenić proslavio veliku obljetnicu

'Često kažem: Hvala ti Bože što si me napravio od gume'

0
U povodu jubileja u Župnoj crkvi svetog Blaža održana je u nedjelju Sveta euharistija
U povodu jubileja u Župnoj crkvi svetog Blaža održana je u nedjelju Sveta euharistija

„Izuzetno smo ponosni i sretni što smo tijekom tako dugog perioda imali čast imati ovakvog duhovnog vođu. Dragi Don Mario želim Vam čestitati na Vašem velikom jubileju, zaželjeti puno zdravlja i još mnogo svećeničkih godina, te da se dogodine ponovo svi zajedno okupimo i proslavimo Vaših 50 godina svećeničke službe u Vodnjanu“, riječi su kojima je gradonačelnik Grada Vodnjan Edi Pastrovicchio čestitao 60 godina misništva župniku Marijanu Jeleniću.

U povodu jubileja u Župnoj crkvi svetog Blaža održana je u nedjelju Sveta euharistija kojoj je prisustvovao veliki broj župljana, svećenika i uzvanika. Župnik Marijan Jelenić prvih je 11 godina svećeničkog poslanja proveo na Poreštini, a potom u Vodnjanu kao duhovnik Vodnjanaca. Rekao je da je motiv slavlja javno se zahvaliti Bogu te suradnicima, i živima i pokojnima. Dosad nije poznato da je ijedan svećenik u Vodnjana imao prilike proslaviti takav dijamantni jubilej, uz to i gotovo pola stoljeća kao župnik. Župnikom župe Svetog Blaža imenovan je prije 49 godina!

Don Mariju su se obratili i biskup u miru Ivan Milovan, svećenik Ilija Jakovljević, saborski zastupnik Anton Kliman, povjesničar Elvis Orbanić, suradnik Danilo Dragosavac te u ime Župnog zbora Claudio Gorlato. Oni su, uz pastoralnu ulogu župnika, istaknuli i njegov nemjerljiv doprinos u očuvanju i promociji Svetih tijela, formiranja zbirke sakralne umjetnosti te za sveukupno očuvanja i promocije sakralne baštine Vodnjana.

 

- Kada govorimo o 60 dugih godina nečijeg rada, odricanja i zalaganja veoma je teško sve to sažeti u nekoliko crta u jednom kratkom govoru. Osobito je to teško kada je riječ o župniku koji je svojim neumornim radom, stalnim istraživanjem i neiscrpnom energijom obilježio duhovni život našeg Vodnjana tijekom proteklih nekoliko desetljeća, točnije 49 godina, rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.

Velečasni Jelenić za svog je svećeničkog poziva prvoj pričesti priveo 1.200 djece, vjenčao je 412 parova, pokopao 1.290 ljudi, odslužio 30.000 svetih misa... Samo u Vodnjanu je krstio 1.070 djece! Utemeljitelj je Dječjeg festivala Iskrice, Zbirke sakralne umjetnosti i tako dalje.

- Često kažem: Hvala ti Bože što si me napravio od gume. Kad netko udari ne boli, idem dalje, rekao je Don Marijan okupljenima u svom nekonvencionalnom stilu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa