Porečkim policajcima pomaže austrijski kolega Stefan Buzanich

0
Krunoslav Marin, Loris Peršurić, Stefan Buzanich i Davor Švenda
Krunoslav Marin, Loris Peršurić, Stefan Buzanich i Davor Švenda

Ministarstvo unutarnjih poslova već petnaest godina provodi projekt "Sigurna turistička destinacija" u Istri, u sklopu kojeg strani policijski službenici obavljaju svoje dužnosti u turističkim destinacijama u Hrvatskoj, te je tim povodom 16. srpnja u Poreču boravio austrijski policajac Stefan Buzanich. Tu se sastao s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, načelnikom Policijske postaje Poreč Davorom Švendom, te pomoćnikom načelnika Krunoslavom Marinom.

- Sigurnost nam je prioritet u našem gradu i želim izraziti zadovoljstvo što imamo jako dobru suradnju sa svim hitnim službama u Gradu Poreču. Poreč tijekom ljetnih mjeseci postaje turističko središte kojem gravitira veliki broj ljudi i sigurno nije lako policiji raditi svoj posao, ali to rade jako dobro. Kako bi sve dobro funkcioniralo, izuzetno je važno da dobro surađujemo i podržavamo rad Policijske postaje Poreč, koja ima važnu funkciju u čuvanju sigurnosti, mira i reda Porečana i njihovih brojnih gostiju, rekao je Peršurić.

Načelnik Švenda pohvalio je dobru suradnju s Gradom i cijelom zajednicom, naglasivši kako je glavni prioritet PP Poreč sigurnost građana, gostiju, kao i stanovnika naselja na području nadležnosti PP Poreč, s ciljem da turistička sezona protekne sigurno. Kako bi i ova turistička sezona protekla u najboljem redu, hrvatskim policajcima pomagat će i strani policijski službenici koji borave u Istri u sklopu projekta Sigurna turistička destinacija. Trinaest policajaca iz šest zemalja. - Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije i Italije raspoređeno je u nekoliko istarskih gradova, a po potrebi patroliraju i po cijeloj istri. Tako je Buzanich, kome je ovo osma godina u ovom projektu u Hrvatskoj, trenutno smješten u Umagu, ali će po potrebi dolaziti i u Poreč.

 

- Najveće koristi to ima u direktnoj komunikaciji sa stranim turistima koji se nađu u situaciji da su oštećeni kaznenim dijelom ili prekršajem, u slučajevima nesreća, nestanaka, gubitaka dokumenata, ali i u događanjima kada su stranci njemačkog govornog područja počinitelji kažnjivih radnji, kaže Švenda. Dodao je kako su iskustva iz ranijih godina pokazala da je ovakva praksa izuzetno dobro prihvaćena od stranih turista koji se osjećaju puno sigurnije uz policajca iz svoje zemlje te je njihovo povjerenje u hrvatsku policiju puno veće.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa