Posjetili smo Ordinaciju dr. Berkarić na Trgu labinskih rudara

0
Karlo Štoković, dr. Antonio Perčinić i dr. Maja Berkarić
Karlo Štoković, dr. Antonio Perčinić i dr. Maja Berkarić

Od prošle godine u Labinu djeluje turistička ambulanta Ordinacija dr. Berkarić. Smještena je na Trgu labinskih rudara, u zgradi ispred crkve. Vode je zaručnici Karlo Štoković iz Fažane i dr. Maja Berkarić iz Kuići. Štoković je diplomirao međunarodno poslovanje na Rochester Institute of Technology u Zagrebu, a prije toga stekao zvanje medicinskog tehničara. Berkarić je liječnica koja trenutačno u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu završava četvrtu, posljednju godinu specijalizacije iz anestezije.

„Maja je liječnik i bavi se medicinskim pitanjima vezanim uz rad ambulante, dok se ja bavim svime ostalim  – izvedbom, tehnikalijama, administracijom i financijama“, objašnjava Karlo.

Na ideju o otvaranju turističke ambulante došli radeći u ispostavama Istarskih domova zdravlja, među ostalim i na labinskoj Hitnoj medicinskoj pomoći.

„Upoznali smo se na Hitnoj u Poreču gdje je Karlo dvije godine radio kao tehničar, a prije toga je radio u sanitetu Doma zdravlja i Turističkoj ambulanti u Rovinju“, priča Maja i dodaje:

“Tamo je vidio kakav je pritisak turista i dobio je ideju koju mi je razložio. Ja sam tada čekala specijalizaciju, a kada je postalo jasno da se teško dobiva, odlučili smo se na realizaciju. U međuvremenu je stigla i specijalizacija.“ 

„Prvu smo ambulantu otvorili u Rovinju jer smo smatrali da tamo ima najviše potrebe s obzirom na to da  ima najviše turista. To je uspjelo. Kao drugu lokaciju s najviše potrebe procijenili smo Labin i nismo se prevarili jer smo čak i lani, sa znatno smanjenim brojem turista, imali zadovoljavajući rezultat“, kaže Karlo.

Iskustvo iz Njemačke

U ordinaciji u Rovinju dočekat će vas dr. Maja Dupček, a u Labinu dr. Antonio Perčinić.

„Već sam radio u obiteljskoj medicini,  a neko vrijeme sam radio u Njemačkoj, što mi pomaže u komunikaciji s turistima. Najčešće zbog bolesti gornjeg respiratornog sustava, gastroenteroloških infekcija, osipa i, naravno, uvijek moramo isključiti COVID 19, pa je uvijek moguća dijagnostika brzog testa. Nadam se da ćemo što više turista izliječiti i da će sezona biti uspješna. Jako sam zadovoljan radom u Labinu, lijepo surađujemo s mještanima i , evo, samo dobra iskustva“, kaže Perčinić.

„Ponosni smo na naše liječnike dr. Perčinića i dr. Dupček. Oboje vrsni mladi liječnici s prijašnjim iskustvom rada u hitnim bolničkim prijemima, kolima hitne pomoći i u drugim turističkim ambulantama. To iskustvo, u kombinaciji s odličnim poznavanjem stranih jezika, je ono što čini razliku i baš zbog toga smo uvjereni da je usluga koju mi pružamo našim pacijentima trenutno najbolja dostupna na tržištu turističkih ambulanti“, ističe Karlo.

„U ove četiri godine postojanja Ordinacije dr. Berkarić ne bismo bili tu gdje jesmo da nam naši kolege liječnici i medicinske sestre i tehničari iz cijele Istre nisu pomagali i uskakali odrađivati smjene onda kad je trebalo. Na tome smo im neizmjerno zahvalni“, napominje Maja.

Otvaranje novih ambulanti, na žalost, nije izgledno.

Turistima novac refundira njihovo osiguranje

„U našem zdravstvu vlada sustavni problem s kadrom. Ne mogu ga naći ni bolnica, ni Hitna, pa ne bismo mogli ni mi kada bi to htjeli. Nemamo mogućnosti pružiti ugovor o radu na cijelu godinu. Javljaju se kadrovi iz BiH i Srbije, ali nostrifikacija njihovih diploma traje i po godinu dana“, objasnila nam je.

Turisti pruženu uslugu plaćaju, što im kasnije refundira osiguranje u njihovim zemljama. Dođu li hrvatski građani, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje im neće vratiti novac jer su imali mogućnost korištenja usluga liječnika s kojim je sklopljen ugovor. Drugim riječima, odete li  u „Ordinaciju dr. Berkarić“ isto je kao da ste otišli u npr. Medico na specijalistički pregled ili „privatno“, kako se to razgovorno kaže, samo što se ovdje radi o medicini opće prakse. Ipak, treba li vam brzi test na COVID 19, ovo je mjesto na kojemu ga možete obaviti u tren oka. Ta se usluga naplaćuje 200 kuna.

Zanimljiv je pogled na cjenik usluga obješen na ulazu ordinaciju jer nam daje uvid u vrijednost zdravstvenih usluga koje kao osiguranici uzimamo zdravo za gotovo. Na primjer, injekcija pod kožu ili u mišić stoji 80 kuna, odstranjivanje površinskog stranog tijela iz mekog tkiva (vađenje trna ili bodlje) 200 kuna, a zaustavljanje krvarenja iz nosa 250 kuna. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti