LABIN ART REPUBLIKA

Dokumentarci i predstava za djecu u trećem tjednu

0

Drugi tjedan Labin Art Republike bio je ispunjen događajima, gotovo kao da smo se na nekoliko dana vratili u "staro normalno", unatoč činjenici da je u svakom događanju moglo uživati najviše stotinjak posjetitelja. Sjajna predstava Tarika Filipovića i pregršt dobre glazbe, od jazza do klasike, začinili su ugodne i ne pretjerano vruće ljetne večeri kako u starogradskoj jezgri Labina tako i u predivnom ambijentu Parka skulptura Dubrova.

Ovaj tjedan, nešto drugačiji sadržaji - dvije večeri dokumentarnih filmova, predstava za djecu, a u program se "ugurao" i jedan akustični mini-koncert.

Novi "festival unutar festivala" MOLI, ovaj četvrtak, 15. srpnja, u Labin dovodi zagrebačko kazalište Mala Scena, s predstavom za djecu. “Sunce djever i Neva Nevičica”, inspiriranom istoimenom pripovijetkom Ivane Brlić Mažuranić, u izvedbi Buge Marije Šimić, uz glazbeno ruho Mateja Meštrovića. Predstava će se održati na Špini u labinskoj starogradskoj jezgri s početkom u 21 sat, a besplatne ulaznice, čiji je broj ograničen na 100, mogu se preuzeti u Turističkom informativnom centru na Titovom trgu u Labinu, od srijede 14. srpnja u vremenu 9 do 17 sati, odnosno do trenutka kada sve ulaznice budu podijeljene. Napominjemo kako svaka osoba može podignuti najviše 5 ulaznica, a iste se mogu i rezervirati telefonski, također u navedeno vrijeme, pozivom na broj 052/852-399.

U petak od 21:30 sati započinje program prvog dana festivala dokumentarnog filma Shpeena Dox, projekcijom nagrađivanog filma "Medena zemlja". U filmu upoznajemo medaricu Hatidžu koja živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Fascinantan film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova nemilosrdna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Prvi dan festivala zatvara akustični koncert labinskog kantautora Antonia Baskijere koji će započeti u 23 sata.

U subotu 17. srpnja festival se spušta u Podlabin, odajući tako počast stotoj obljetnici Labinske republike koja se obilježava ove godine. Pjacal kod Šohta bit će tako susret labinske tradicije i nekih novih ideja i kreativnosti, zajedno slaveći Labin i njegove temelje. Drugu večer, festival otvara blok kratkih filmova ekološke tematike koji su prikladni za djecu i mlade, ali istovremeno dovoljno zanimljivi svim dobnim skupinama. Projekcije počinju od 21:30 sati. Ovogodišnji festival zatvara dugometražni film Naš dom u divljini. Obitelj Enache, koja se sastoji od devetero djece i njihovih roditelja, dvadeset je godina živjela u sklepanoj kolibi u divljini "Bukureštanske delte" – napuštenog poplavnog područja i jednog od najvećih urbanih rezervata prirode na svijetu.

Ulaz na Shpeena Dox je također besplatan, a broj posjetitelja je i na ovom događanju, zbog trenutno važećih epidemioloških mjera, ograničen na 100 osoba po večeri. Pozivamo posjetitelje na projekcije filmova uz pridržavanje mjera i odgovorno ponašanje uz poruku: "Osvježi se i ove godine uz dobar film, ali promisli malo i o okolišnim pitanjima!"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa