potpisani ugovori s udrugama

Na zazidanim prozorima pojavit će se lica poznatih Labinjana

1
Silvija Fiamengo, Đulijano Kos, Valter Glavičić, Helga Može i Zvjezdana Lukšić
Silvija Fiamengo, Đulijano Kos, Valter Glavičić, Helga Može i Zvjezdana Lukšić

Terasa nekadašnje ribarnice u Starom gradu bila je 13. srpnja mjesto  na kojem je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva potpisala ugovor s tri labinske udruge kojima je nakon provedenog natječaja odobrila sredstava za prijavljene projekte. U ime Zaklade potpis je stavila predsjednica Helga Može, u ime Gradske knjižnice to je učinila ravnateljica Silvija Fiamengo, Đulijano Kos potpisao je ugovor u svojstvu predsjednika Jedriličarskog kluba Kvarner Rabac, a Zvjezdana Lukšić u ime Kreativne akademije Labin. 

Potpisivanju je bio nazočan gradonačelnik Valter Glavičić. Istaknuvši da od deset udruga iz Istre kojim su odobrena sredstva tri dolaze iz Labina te da im potpore iznose maksimalnih 25 tisuća kuna, kazao je: „To je lijepa potvrda da su civilne udruge na području Garda Labina dostigle zavidnu visinu znanja o tome kako treba napisati projekt i program i znak da je naše dugogodišnje ulaganje u njih donijelo rezultat. To nije samo pretvaranje nekog financijskog projekta koji je svima koristan, nego nešto što je puno više od toga. Urbani je grad toliko jak koliko mu je jak civilni sektor, a mislim da Labin po tome prednjači u Hrvatskoj.“

„Nije ovo prvi puta da ste povukli ovoliko novca iz fonda“, rekle je Može.

“Grad Labin je u ovih jedanaest godina Zaklade uplatio 240 tisuća kuna, a povukao 283.900 kuna. Dakle, vi ste zaradili. Govorimo o 20 projekta, 27 tisuća korisnika i 310 volontera. Ove godine iz Labina je prijavljeno šest projekata i svi su prošli provjeru, ali smo ograničeni na najviše tri potpore po jedinci lokalne samouprave.“  

Projekt Gradska knjižnice zove se „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu – Mala knjižnica Rabac“, JK Kvarner ima projekt „Do Teleferike i nazad“, a Kreativna akademija Labin projekt naslovljen „Prozori Labinskih legendi“.

„Gradska knjižnica želi promovirati kulturu čitanja i učini dostupnu knjižničnu građu malim zajednicama. Planirali smo nabavu opreme, umjetničko uređenja interijera i uređenje vanjskog prostora. Početni fond  iznosit će pet stotina knjiga, a usluga će biti besplatna za sve građane.  Mala knjižnica nalazit će se u prostoru Mjesnog odbora Rabac, u suradnji s kojim ćemo provesti projekt“, kazala je Fiamengo.

Mjesni odbor Rabac, ali i DVD Rabac pomagat će JK Kvarner u ostvarenju njegovog projekta.

„Uredit ćemo pristupni put do Teleferike, sanirati odrone i postaviti informativne ploče. On je sada obrastao i jedva jedna osoba može njime proći. Do proljeća sljedeće godine bit će puno pristupačniji širem krugu ljudi“, objasnio je Kos.

„Naš cilj je oslikavanje šest murala koji će biti postavljeni na zazidane, slijepe prozore u starom gradu, a na njima će biti portreti osoba značajnih za grad. Slikat ćemo na betonskim pločama koje će se moći postaviti i po potrebi maknuti i premjestiti, pa fasade neće biti oštećene. Koje će to biti osobe, odlučit će građani u anketi koju ćemo provesti, a građane ćemo uključiti i u radionice oslikavanja. Na kraju ćemo izraditi  kartu postavljenih murala“, rekla je Lukšić. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa