Zagrebački kvartet otvara umaško ljeto

0

U organizaciji Ustanove Festum festival klasične i komorne glazbe “Umag classica” 2021. započinje koncertom Zagrebačkog kvarteta - jednog od nastarijih i najuglednijih hrvatskih komornih asambala koji bilježi više od 100 godina postojanja! Koncert Zagrebačkog kvarteta održat će se u Župnoj crkvi Umag 8. srpnja s početkom u 21 sat. Zagrebački kvartet ustanovljen je 25. travnja 1919. godine, koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskog glazbenog zavoda.

Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika, među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće, kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd.

 

U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se "Nagrada Vladimir Nazor" za životno djelo, dodijeljena 2009. godine.

Uz Zagrebački kvartet ovogodišnja edicija festivala “Umago classica” tijekom srpnja ugostit će i jedan od vodećih hrvatskih puhačkih glazbenih sastava – Kalamos kvintet. Tijekom kolovoza ljubitelji klasične, komorne i autorske glazbe moći će uživati u koncertima već afirmiranih mladih glazbenika - gitariste Petra Čulića i marimbiste Filipa Merčepa. Festival će ugostiti i talijanski duo u sustavu Elise Manzutto na harfi i Alice Porro na flauti, te trio u sastavu sopranistice Klasje Modrušan, mezzosopranistice Katje Markotić uz klavirsku pratnju Ante Milića.

Program Umag classica financiran je sredstvima Ustanove FESTUM, Grada Umaga i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa