treća sreća ili novi izbori

Ni drugi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Pazina nije uspio

0

Nakon neuspješne 1.konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, 5. srpnja održana je 2. konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, ali Gradsko vijeće nije konstituirano. Niti jedan od predloženih kandidata za  predsjednika/cu nije imao potrebnu većinu glasova.

Kao i na prošloj sjednici, prijedlog za predsjednika/cu podnijeli su Možemo! – Politička platforma i koalicija IDS-HNS-HSU, te su predloženi kandidati: Tanja Grubiša i Marko Breščić. Izbor se nastavio tajnim glasovanjem, putem glasačkih listića. Ovog puta sjednici je prisustvovalo svih 13 vijećnika.

Nakon tajnog glasovanja, Komisija za provođenje tajnog glasovanja prebrojila je glasove i utvrdila kako niti jedan od predloženih kandidata: Tanja Grubiša i Marko Breščić, nije dobila/o natpolovičnu većinu od ukupnog broja vijećnika/vijećnica. Kao i na 1. konstituirajućoj sjednici, političke opcije nisu se mogle usuglasiti oko izbora predsjednika/predsjednice Gradskog vijeća, te je za kandidatkinju Možemo! Tanju Grubišu glasalo 6 vijećnika, dok je za kandidata IDS-HNS-HSU, Marka Breščića također glasalo 6 vijećnika.

 Prema tome predsjednik/ca Gradskog vijeća nije izabran/a i time nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o lokalnim izborima te Gradsko vijeće Grada Pazina nije konstituirano. Gradsko vijeće Grada Pazina, ima još jednu – posljednju priliku za konstituiranje vijeća, a ako se to ne dogodi, u Pazinu će biti raspisani izvanredni izbori za Gradsko vijeće.

 

"Na posljednjoj pressici je Ivica Franković rekao da će se prikloniti većini u konstituiranju gradskog vijeća. Vjerujem da je to stav HDZ-a. Kako je rezultat glasovanja 6:6, treba mu još malo vremena da razmisli ( ili njima). Ako ne bude razmislio ( ili oni), do iduće sjednice, predlažem da troškove novih izbora, koji nisu mali, snosi HDZ. Kakve li bahatosti da stranka sa osvojenim jednim mandatom u Vijeću, opstruira, jer ne zna kud bi, ni što bi.", napisala je Patricia Antolović, bivša vijećnica u pazinskom Vijeću na društvenim mrežama.

"Ajmo na izbore", "Užas, samo vuci-potegni, promjene su jedino rješenje", komentirali su drugi korisnici.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa