Još jedno priznanje Vodnjanskoj špaleti i obitelji Buršić

0

U srijedu je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj  'Klub članova Selo' dodijelila 8. nagrade “Suncokrete ruralnog turizma Hrvatske” najboljima u ruralnom turizmu iz cijele Hrvatske. Svečanost dodjele nagrada održana je u Multimedijalnom centru Vršilnica u Zaprešiću.

Od 125 nominiranih, kandidati su nagrađeni u sedam kategorija. Nagrade su dodijeljene za najbolja turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijsku (ruralnu) gastronomiju, vinski turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turističke i projekte/nositelje zaštićenih marketinških oznaka.

U kategoriji tradicijska ruralna gastronomija brončana povelja dodijeljena je manifestaciji „Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese“ te su danas u prostorijama Turističke zajednice grada Vodnjana, Grad Vodnjan i Turistička zajednica grada Vodnjan održali svečani prijem s predstavnicom Pršutarne i stancije Buršić, Mikelom Buršić Lisjak.

Manifestacija Vodnjanska špaleta ove je godine slavila svoje deseto izdanje. Pokretači ove gastro manifestacije posvećene vodnjanskoj špaleti jesu obitelj Buršić. Manifestacija se razvijala kroz godine i postala je prepoznatljiva u cijeloj Istri i šire. Zahvaljujući manifestaciji, koja se tradicionalno održava na uskršnji ponedjeljak, povećana je proizvodnja i potrošnja špalete, odnosno svinjske plećke. Manifestacija njeguje tradicionalne običaje vezane uz Uskrs, od pripreme i konzumacije špalete do očuvanja nekadašnjih tradicionalnih uskršnjih igara.

Manifestaciju organizira obitelj Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana. Partneri na manifestaciji su Istarska županija i Grad Vodnjan. Ovo priznanje potvrda je uspješnosti i kvalitete ne samo manifestacije Vodnjanska špaleta, nego i priznanje radu i trudu obitelji Buršić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa