S preko dva promila sjeo na motor pa sletio s ceste

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Oko 1.30 sati 1. srpnja u Ulici Ungarija u Murinama dogodila se prometna nesreća, u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Nesreća se dogodila kada je 43-godišnjak upravljao motociklom Piaggio Beverly, pulske registarske oznake, pod utjecajem alkohola od 2.22 promila. Vozač je u jednom trenutku na ravnom dijelu ceste prešao na lijevu stranu kolnika i sletio s ceste. Zbog zadobivenih ozljeda, vozač je prevezen u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen.

Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost vozačima mopeda i motocikala na nužnost poštivanja prometnih propisa. Naime, riječ je o kategoriji sudionika u prometu koji su među najugroženijima. U prvih šest mjeseci ove godine na istarskim prometnicama poginulo je pet osoba na motociklima, od čega tri putnika, a 18 osoba zadobilo je teže ozljede. U istom razdoblju prošle godine smrtno su stradale dvije osobe na motociklu, a 16 ih je teže ozlijeđeno. Budući da je ove godine razvidno povećanje broja stradalih, pogotovo poginulih osoba, policija ponovno poziva vozače mopeda i motocikla da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu.

 

 
Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka, da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa