po prvi puta

Nekadašnji junior madridskog Reala pokušat će Istru 1961 odvesti u Europu

0

Tijekom tekućeg Europskog nogometnog prvenstva kao da smo zaboravili na prvoligaška uzbuđenja. Sezona elitnog ranga hrvatskog nogometa završila je prije nešto više od mjesec dana sa zagrebačkim Dinamom na vrhu ljestvice, preciznije, s osam bodova prednosti nad Osijekom. Uz navedeni dvojac, čast hrvatskog nogometa u europskim nadmetanjima još će braniti trećeplasirana Rijeka i četvrtoplasirani Hajduk. Malo je nedostajalo pulskoj Istri 1961 da se ugura u to društvo, mimo svih očekivanja nogometnih pratitelja i kladionica kao što je Bet365 ili online siteova kao što je betsonhand.com. Po drugi put u svojoj povijesti dogurali su do finala Hrvatskoga kupa, no kao što je 2003. godine u samoj završnici bolji bio splitski Hajduk, tako će biti upamćeno da je 2021. slavio Dinamo. I to u epskoj utakmici rezultatom 6:3 u Gorici.

Nikada još u Europi

Sve je to iza nas, a nova je sezona iza ugla. Već 7. srpnja svoju europsku sezonu započinje Dinamo susretom prvog pretkola Lige prvaka protiv prvaka Islanda, Valura, a domaće prvenstvo kreće deset dana kasnije. Kao i uvijek, glavni favoriti za ulazak u Europu bit će Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka, no i neki drugi imat će pravo glasa. Nažalost, zbog nešto slabijih rezultata hrvatskih klubova u europskim natjecanjima u posljednje vrijeme, izgubili smo pravo na pet klubova u Europi, čime se automatski smanjuje šansa drugim klubovima za ulazak u kontinentalna natjecanja. Tamo bismo voljeli u sezoni 2022./23. gledati Istru 1961 koja se ondje još nikad nije nalazila. Tijekom povijesti 15 je hrvatskih klubova zaslužilo svoj nastup u Europi, no pulski prvoligaš nikada.

Jedva se izvukli u šest od sedam sezona

Za to će mu trebati u nadolazećoj sezoni izvanserijski rezultati jer biti među četiri najbolja hrvatska kluba strahovito je težak doseg. Triput su Puljani bili šesti, što im je najbolji rezultat (2013., 2014. i 2017. godina), no posljednjih godina jako teško žive. Čak šest od zadnjih sedam sezona okončali su na pretposljednjem, devetome mjestu Prve HNL, ali uvijek su se pokazivali izrazito dobrima, ali i sretnima, u doigravanjima za ostanak u elitnom društvu. Gledajući tu “bližu” povijest, nema previše nade da ćemo ih za godinu dana gledati u, recimo, novostvorenoj Konferencijskoj ligi...

Četiri asa

Međutim, u posljednjih mjesec dana “Zeleno-žuti” pojačali su se brojnim kvalitetnim igračima koji ulijevaju nadu. Tu ponajviše mislimo na Damjana Daničića (bivšeg igrača Dinama), Franu Mlinara (bivšeg ponajboljeg pojedinca zaprešićkog Intera), Erhuna Obanora (povremenog reprezentativca Nigerije) te Bernarda Matića (pristiglog iz španjolskog Racing Santandera). Šteta što je s pozicije glavnog trenera otišao mladi stručnjak Danijel Jumić koji je donekle “preporodio” ekipu s juga Istre te ih odvukao do finala Kupa te ostanka u ligi, no u redovima Istre 1961 brzo su se snašli dovođenjem Španjolca, Gonzala Garcije.

Lijepa karijera Garcije

Ovom 37-godišnjem Španjolcu rođenom u Urugvaju nogometni teren nije uopće nepoznanica. Još do prije četiri sezone trčao je travnjacima, a tijekom karijere nastupao je za respektabilne klubove poput Heerenveena, Groningena, AEK Larnace, Maccabi Tel Aviva i Anorthosisa. Bio je vrlo perspektivan mladi igrač pa je tako kao junior igrao i za Real Madrid, a prvi seniorski angažman ubilježio je za drugu momčad “Kraljevskoga kluba”. S njim na klupi, mlada momčad Istre imat će potrebni podstrek za iskorak na domaćoj sceni. Nadamo se da će doći kraj borbi za ostanak...

Cilj je četiri boda u prva tri kola

Podsjećamo, u prvoligaško društvo ušao je Hrvatski Dragovoljac koji će imati što za reći u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Vrlo je važno za momčad Gonzala Garcije u sezonu krenuti na pravi način. Prvenstvo otvaraju 18. srpnja u 18:55 sati na svom terenu u Puli upravo protiv “Dragovoljaca”, a nakon toga gostuju na Rujevici kod Rijeke. Potom dočekuju Goricu. Cilj bi trebao biti uzeti barem četiri boda u prva tri kola kako bi se odmah izbjeglo društvo na dnu ljestvice. Upravo zbog slabijih rezultat proteklih sezona, mnoge hrvatske kladionice, ali i one strane poput Bet365, prognoziraju ponovnu borbu za ostanak, no prognoze bi dobrom igrom Puljana trebale pasti u drugi plan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa