Koalicija IDS-ISU predstavila kandidate za Vijeće Medulina

0

Koalicija IDS-ISU (Istarski demokratski sabor – Istarska stranka umirovljenika) Medulin predstavila je danas svoje kandidate za Općinsko vijeće Općine Medulin na predstojećim lokalnim izborima.  Na listi su ravnopravno zastupljeni predstavnici svih naselja, a i ispoštovano je i načelo ravnopravnosti spolova.  

Listu čine: Mirna Mihovilović Radolović (nositeljica), Marko Zlatić, Simeone Ukotić, Mattias – Franc Stojanović, Eduard Klimić, Ana Kirac, Neven Iveša, Romina Batelić, Iv Gobo, Maria Luisa Kumar, Maria Pifar i Tamara Brussich. Sva navedena imena dobro su poznata žiteljima Općine Meduin, ali prije svega, radi se o ljudima koji su se svojim radom u zajednici već dokazali.

- Općina Medulin slovi među najbogatijim općinama u Hrvatskoj. Međutim, stanovnicima Medulina se ne čini tako iz razloga što je, kao prvo, komunalna uređenost na vrlo niskim razinama. Nadalje, umjesto da se ulaže u najvažnije resurse – mještane, podupire se strani kapital i pod krinkom razvoja pogoduje raznim interesnim skupinama. Stoga je potrebno reći DOSTA i okrenuti volan u smjeru održivosti kako bi se sačuvao identitet mjesta i podigla kvaliteta života. Umirovljenici, ribari i poljoprivrednici, ali i mladi, u potpunosti su marginalizirani nauštrb nepotrebnih megalomanskih projekata iz koji proizlazi više štete nego koristi.

 

Lista IDS-ISU Medulin svojim predizbornim programom pod motom „Novi pogled, druga perspektiva“ najavljuje borbu protiv bespravne gradnje te zaustavljanje daljnje apartmanizacije i betonizacije uz reviziju urbanističkih planova. Smatraju da se Medulin kao perspektivno turističko mjesto ne smije pretvoriti u običnu turističku spavaonicu, već ga treba lišiti masovnosti i stihijskog razvoja te staviti fokus na planski razvoj s naglaskom na selektivne oblike turizma poput npr. cikloturizma, A kako bi se promovirao cikloturizam potrebno je izgraditi biciklističke staze jer se upravo nedostatak biciklističkih staza, ali i trotoara, pokazao kobnim. Mirna Mihovilović Radolović, kao inženjerka cestovnog prometa, posebno je osjetljiva na tu stavku. Također smatraju da je nužno i osiguranje osnovne infrastrukture te rješavanje komunalnih pitanja, kako za potrebe svakodnevnice, tako i za potrebe turizma.

Nadalje, vezano uz ekologiju gorući problem Medulinaca je problem Kaštijuna, kojem će lista IDS-ISU vrlo ozbiljno pristupiti te temeljito raditi na njegovom rješenju, a sve u suradnji s Istarskom županijom. Zalagat će se i za poboljšanje uvjeta u poljoprivredi i ribarstvu, poput uređenja zelenih tržnica te uređenja iskrcajnih luka.

Socijalni dio programa obuhvaća izgradnju Doma za starije i nemoćne uz uspostavu mogućnosti dnevnog ili poludnevnog boravka, a također i adekvatnu skrb o osobama s invaliditetom. Preventivni će programi za mlade također biti dio njihovog djelovanja. U području kulture planiraju napraviti veliki iskorak, poraditi na identitetu mjesta, čuvati i gajiti tradiciju, odnosno materijalnu i nematerijalnu baštinu uz uvođenje odsjeka za kulturu u Općinsku upravu. A što je najvažnije zalagat će se za transparentni proračun te uvođenje općinske riznice kao i izvršiti reviziju svih poduzeća u općinskom vlasništvu, priopćeno je iz IDS-a Medulin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa