Potpisan ugovor za izradu urbanističko-arhitektonske studije Pazina

0
Na potpisivanju ugovora o idejnoj urbanističko-arhitektonskoj studiji Pazina
Na potpisivanju ugovora o idejnoj urbanističko-arhitektonskoj studiji Pazina

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić 30. travnja sklopio je ugovor sa Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Zavodom za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu, u svrhu izrade Idejne urbanističko-arhitektonske studije – konceptualna vizija ˝Pazin – 2030˝''.  Za potrebe izrade Strategije razvoja Grada Pazina od 2021. godine do 2027. godine koja će se izvoditi u nekoliko segmenata pristupilo se izradi Idejno urbanističko-arhitektonska studije – ˝konceptualna vizija Pazin 2030˝ kao podlozi za razvoj strategije.

Od Studije se očekuje da vrednujući i afirmirajući zatečene urbane i kulturne vrijednosti prostora, njegove prostorno – urbane i arhitektonsko – graditeljske karakteristike, ostvari kvalitetno idejno urbanističko-arhitektonsko oblikovno rješenje, njegovo skladno uklapanje u postojeću urbanu strukturu i ponudi optimalno funkcionalno rješenje. 

 

Studijom će se definirati urbanističko – arhitektonski koncept šire zone gradskog centra grada Pazina. Razraditi će se ključne prostorne cjeline unutar obuhvata (Stari Pazin, Rijavac, Zarečje, Lindar te uže područje centra grada), a s ciljem konceptualnog sagledavanja postojećeg stanja, budućih smjernica te usmjeravanja razvoja gradskog središta usklađeno s postojećim i potencijalnim sadržajima i potrebama, urbanim identitetom usklađenim s odrednicama urbanističko – arhitektonskog nasljeđa, načelima zaštite kulturne i prirodne baštine, odrednicama održivog razvoja, zelenog urbanizma, zadovoljavanja potreba građana za korištenjem javnog gradskog prostora te provedivosti i poticanja razvojnih potencijala prostora.

Vrijednost projekta iznosi 237.500 kuna uz rok izrade studije najviše 90 dana. Idejna urbanističko-arhitektonska studija financirati će se iz gradskog proračuna.

Za voditelja izrade Studije imenovan je doc. dr.sc. Alen Žunić, mag.ing.arh., mladi stručnjak impresivne karijere. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu 2013. godine te završio postdiplomski studij teorije i filozofije arhitekture na GSD-u Harvard Sveučilišta 2015. godine. Doktorirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu(2016. godine gdje trenutno predaje kao docent. Postdoktorsko istraživanje radio je na ETH Zürich - Institut für Geschichte und Theorie der Architektur. Bio je suradnik istraživač na Sveučilištu Columbia - Talijanska akademija za napredne studije. Osnivač je i glavni arhitekt u ALBATROSS - Uredu za arhitekturu i istraživanje. Njegova istraživačka zanimanja usmjerena su na hrvatsku modernu i suvremenu arhitekturu. Objavio je 235 radova i 10 knjiga, kao autor ili urednik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa