tv instalater vedran sladonja iz valture:

'Talijanski paket kanala Tivusat iznimno je tražen kod nas'

0
Vedran Sladonja: 'Instalacija satelitske antene kvalitetno rješenje za ponudu osnovnih besplatnih programa' (foto: privatni album)
Vedran Sladonja: 'Instalacija satelitske antene kvalitetno rješenje za ponudu osnovnih besplatnih programa' (foto: privatni album)

Satelitske antene, popularni "pjati" bili su koncem osamdesetih godina, u predinternetsko vrijeme, svojevrsni statusni simbol. Danas to više nije tako, a koje su novosti na području satelitske televizije i zašto je ona još uvijek vrlo poželjna, govorimo s instalaterom Vedranom Sladonjom iz firme SkySystem iz Valture.

* Satelitske antene bile su pravi hit prije dvadesetak godina, svojevrsni prozor u (strani) svijet. S većom dostupnošću interneta i pojavom kabelske televizije mislilo se da će one pasti u drugi plan, međutim moj osobni dojam je da su one postale standard, odnosno da su i dalje neizostavna instalacija svake obiteljske kuće. Što Vi mislite?
- Slažem se da u današnje vrijeme ponuda streaming sadržaja preko interneta, od IPTV kanala, videa na zahtjev, do Netflix i sličnog, u određenoj mjeri smanjuje značaj satelitskih antena, međutim, unatoč tome mišljenja sam da će i u budućnosti satelitske antene imati svoje tržište.

Instalacija satelitske antene je u pravilu kvalitetno rješenje za ponudu osnovnih besplatnih programa čiju primjenu imamo u turističkim objektima svih kategorija. Nadalje, istaknuo bih talijanski paket kanala - Tivusat koji je iznimno tražen na našem području, a zanimljive su i ponude pay tv providera (Total TV, MaxTV, A1).

* Montaža satelitske antene je posao koji zahtijeva milimetarsku preciznost. Kakva su Vaša iskustva?
- Istina je da usmjeravanje antene traži iznimnu preciznost, za što je potrebno imati kvalitetan mjerni instrument i naravno određenu razinu iskustva te snalažljivost u nekim nepredviđenim situacijama.

* Koji su Vaši omiljeni kanali i sateliti?
- U prvom redu najpoželjniji su mi sportski kanali, zatim dokumentarni, te općenito zabavni kanali s emisijama uživo. Uglavnom, sve je pokriveno s tri satelita: Hotbird 13, Eutelsat 16 i Astra 19,2.

 

* Isplati li se danas postava rotora kojim će se zahvatiti što je moguće veći broj satelita?
- Montažu rotora za prosječnog korisnika u pravilu ne preporučujem, budući da je 99 posto onog bitnog, odnosno onog što se najčešće traži, dostupno na već spomenutim satelitima. Također, i zbog same jednostavnosti uporabe prijemnika montira se fiksna antena pozicionirana na 2 ili 3 satelita.

* Koja Vam je intervencija po svojoj zahtjevnosti ostala u sjećanju?
- Teško mi je sada nešto konkretno izdvojiti, ali općenito, najzahtjevnije intervencije su one koje zahtijevaju popravke i rješavanje nedostataka nastalih kao posljedica nekvalitetne i nestručne montaže antenskog sistema.

* Što radite kad ne radite? Imate li neki hobi?
- Obožavam putovanja koja mi trenutno najviše nedostaju zbog aktualne Covid situacije, no nastojim ih nadomjestiti kraćim izletima i šetnjama u prirodi u društvu supruge i psa. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa