Kandidat IDS-a Filip Macan predstavio svoj program za Grad Vodnjan

0
Filip Macan
Filip Macan

Filipa Macana, kandidata IDS-a za gradonačelnika Vodnjana, pitali smo da nam ukratko predstavi svoju viziju razvoja grada Vodnjana.

„Grad Vodnjan je od davnina važno gospodarsko i poljoprivredno središte, ne samo južne Istre, već i cijele regije. Vodnjan je grad sa bogatim nasljeđem, neprocjenjivom i bogatom kulturnom i sakralnom baštinom, grad koji gaji tradiciju, običaje, multikulturalnost i različitost u pogledu suradnje i suživota svih nacionalnih manjina koje žive na području Vodnjanštine. Zbog toga sam posebno ponosan i izuzetno motiviran da zajedno s građanima i sa svojim novoformiranim timom ljudi u budućnosti stvorimo još bolje uvjete za život, da jače valoriziramo sve te posebnosti i vrijednosti, te da brže razvijamo naš grad“, rekao je na početku razgovora Macan.

* Za što ćete se posebno zalagati?

- Kao gradonačelnik posebno ću se zalagati za razvoj i jačanje gospodarstva, a to ću činiti kroz maksimalnu podršku našim gospodarstvenicima, kako bi mogli pravovremeno realizirati sve svoje planove u cilju stvaranja novih radnih mjesta, osobito za naše mlade ljude. Mladima je nakon obrazovanja, odnosno školovanja, najvažnije što prije zapošljavanje te rješavanje svojega stambenog pitanja. Zbog toga ću raditi upravo u tom smjeru kako bi mladima, putem raznih programa i poticaja, pomogao da dođu do svoje prve nekretnine što jednostavnije i uz minimalne troškove. Grad Vodnjan – Dignano već ima osmišljen program poticajne stanogradnje za mlade ljude 'Vodyoung', uz kojeg ćemo predstaviti i dodatne kvalitetne programe kako bi mladim obiteljima pomogli i u svakodnevnom obavezama i životu.

* Turizam je važan za Vodnjanštinu?

- Kroz turizam i ulaganja u turističku infrastrukturu potrebno je afirmirati Vodnjanštinu kao cjelogodišnju turističku destinaciju te je u svezi sa tim maksimalno poticati projekte u turizmu, kako bi se proširila turistička ponuda u cilju produženja sezone i dodatnog povećanja broja turističkih dolazaka i noćenja, stranih i domaćih turista. Zalagati ću se za valorizaciju posebnosti i specifičnosti kojima obiluje naše područje kako bi ga svi njegovi posjetitelji istinski i originalno doživjeli. Naša domaća eno - gastronomija, vrhunsko maslinovo ulje, autohtoni proizvodi, tradicija i običaji biti će naš „forte“ u prezentaciji našega kraja. Kažuni, suhozidna baština, sakralni objekti, povijesne građevine, brojna arheološka nalazišta, sve su to naše dodatne vrijednosti sa kojima se mi moramo istinski ponositi. U maslinarstvu i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, zahvaljujući ponajprije trudu naših vrijednih maslinara uz stalnu sinergiju Grada, došli smo do samog svjetskog vrha u kvaliteti i prepoznatljivosti, a tu želimo dodatno napredovati i poticati izvrsnost kroz ulaganja u poljoprivredni sektor, osobito maslinarstvo i vinogradarstvo, ali i ostale poljoprivredne djelatnosti.

* Što konkretno obećajete mladim poduzetnicima?

- Na području našega grada djeluje veći broj manjih i srednjih poduzeća i obrta koji se nalaze u našim poslovnim zonama u Galižani i Vodnjanu, a za koje ćemo razviti svu potrebnu infrastrukturu. Poseban naglasak dajemo na daljnji razvoj IT sektora, kao i svih sektora koje potiču nove tehnologije.    

* Vodnjan je podjednako grad mladih i grad umirovljenika.   

- Zalagat ću se za daljnji razvoj i što bolje uvjete u predškolskim i školskim ustanovama za našu djecu te općenito u segmentu obrazovanja, osobito kroz programe cjeloživotnog obrazovanja. Briga o našim umirovljenicima i socijalno ugroženim skupinama biti će u fokusu moga mandata i tu ću maksimalno nastojati da se zaštiti svaki pojedinačni stanovnik Vodnjanštine. Provedbom programa skrbi i pomoći umirovljenicima, aktivnostima Dnevnog centra za umirovljenike i budućom izgradnjom Doma za umirovljenike, stvoriti ćemo uvjete za dostojanstven život naših starijih generacija koje su zadužile nas i naš grad.

 

* Koji su vam prioriteti?

- Uređenje i revitalizaciju starogradskih jezgri Vodnjana, Galižane i Peroja smatram top prioritetima daljnjega razvoja našega Grada te upravo zbog toga one zauzimaju posebno mjesto u mojem programu. Paralelno sa revitalizacijom starogradskih jezgri, stavljanjem u funkciju gradskih i privatnih poslovnih prostora od izuzetne je važnosti i stvaranje pretpostavki za zadržavanje mladih u našim mjestima kroz poticanje kulturno – umjetničko – zabavnog stvaralaštva, organizaciju koncerata i manifestacija, kako bi se oživjele naše tradicije, folklor, naš kulturni identitet, nematerijalna baština te stari obrti i zanati.

* Što je s transpartentnošću i otvorenošću prema građanima?

- Maksimalno ću približiti rad gradske uprave i gradskih službi svim građanima koji će imati mogućnosti uvida u poslovne procese, posebno kroz njihovu digitalizaciju, unaprjeđujući tako stupanj transparentnosti rada i otvorenosti javne uprave. Građani će imati mogućnost sudjelovati u postupcima predlaganja ideja i rješenja te donošenja odluka, a sve u cilju što kvalitetnijeg upravljanja lokalnom samoupravom uz participiranje dionika iz cjelokupne zajednice po uzoru na Europske modele upravljanja. Posebno ću se založiti za osnivanje mjesnih odbora kroz koje ćemo razvijati programe i projekte od važnosti za svako pojedino naselje.

Većim ulaganjem u unaprjeđenje komunalne infrastrukture moramo stvoriti bolje životne uvjete svakom žitelju Vodnjanštine, jer oni to zaslužuju. Obzirom na značajnu sportsku tradiciju našega područja poseban fokus biti će na projektima sportske infrastrukture koji su od izuzetne važnosti za rekreaciju naših građana svih generacija i vođenje zdravog načina života. Ulaganjima u zaštitu i očuvanje okoliša te primjenu obnovljivih izvora energije, potrebno je u što većoj mjeri senzibilizirati i osvijestiti javnost na brigu za očuvanjem našeg zajedničkog predivnog krajobraza. Naš fokus biti će isključivo na održivom razvoju, jer jedino nam takav razvoj može omogućiti trajni napredak.   

* Vodnjan je specifičan i po svojim nacionalnim manjinama

- Naša talijanska manjina, crnogorska, kao i sve naše druge manjine prisutne na Vodnjanštini izuzetan su primjer skladnog suživota i međusobne tolerancije na jednom području. Njima se ponosimo, te vrijednosti gajimo, i od njih ja nikada neću odustati, jer to je naše zajedničko bogatstvo koje čini iznimku našega grada. To će biti jamstvo našega zajedničkog uspjeha u budućnosti i u tom ću smjeru ponosno raditi, biti na raspolaganju i služiti svim mojim sugrađanima. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa