U subotu manifestacija Kluba Gea na pulskoj tržnici

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula prve proljetne subote organizira Dan narcisa 2021. kako bi podigli svijest žena o važnosti preventivnih pregleda dojki, ali i samopregleda dojki. Dan je to kad se u cijelom svijetu podsjeća žene na važnost samopregleda dojki i preventivnih pregleda, ultrazvuka i mamografije, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi kada je izlječiva.

Dan narcisa posvećen je i svim onim oboljelim ženama, ali i muškarcima da u njima zaživi nada za oporavkom, pobjedom nad ovom zloćudnom bolešću i nadom za novom šansom za život. Klub Gea pruža pomoć onkološkim bolesnicima kroz savjetovališta liječnika onkologa u kojem oboljele savjetuju dr. Liliana Božac Radolović i dr. Mario Božac. Savjetovalište je otvoreno srijedom od 17-19 sati ali isključivo po prethodnoj najavi na broj 097 6298 221. Projekt djelomično financira Grad Pula.

 

Članicama Kluba od kojih je velik broj i oboljelih od drugih malignih oboljenja, na raspolaganju je psihoterapeutica Štefanija Prosenjak Žumbar koja pruža terapeutsku pomoć putem individualnih tretmana ali i grupnih radionica na kojima se prorađuje teme poput suočavanja s bolešću, straha od smrti, kontrole emocija, utjecaja stresa i sl.

U Gei je na raspolaganju za psihoterapeutske tretmane i mlada psihologica Antonella Moscarda koja također organizira i radionice. Za savjete o korištenju raznih dodataka prehrani za podizanje imuniteta ali i lijekova, našim je članicama na raspolaganju farmaceutkinja Ana Grbac. Za sve one koji su skloniji prirodnim načinima održavanja zdravlja i detoksikaciji organizma od agresivnog liječenja, na raspolaganju je fitoterapeutica Vesna Thiele.

Klub Gea Pula surađuje sa Zavodom za javno zdravstvo i sve koji imaju potrebe za savjetovanjem o načinu prehrane za vrijeme i nakon bolesti, upućuje se kod liječnika nutricionista u Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Već drugu godinu u Klubu Gea Pula provode se kreativne radionice koje vodi mlada Adrijana Radolović Rajko, inače odgajateljica po struci. Osim što radovi nastali na radionica pomažu samofinanciranju udruge, radionice su izvrstan vid radne terapije za članice. Od ove godine program djelomično u iznosu od 6.000 kn financira Grad Vodnjan. Odnedavno je u suradnji sa Geinom suradnicom, patronažnom sestrom Suzanom Forlani formirana Geina Fit grupa, te se jednom tjedno organiziraju grupne šetnje, vježbe i vježbe disanja.

Popuštanjem epidemioloških mjera nastavit će se i s jogom za članice. Za sve one koji imaju problema s oticanjem ruke nakon operacije dojke, tzv. limfedemom, na raspolaganju je limfna drenaža koju provodi tim od četiri posebno educirane fizioterapeutkinje.

Svi programi podrške za članice su besplatni osim limfne drenaže za koju korisnice participiraju sa simboličnih deset kuna po tretmanu, a riječ je o programu koji djelomično financira Istarska županija. Programi podrške tek se djelomično financiraju putem javnih poziva jedinica lokalne uprave i samouprave, a savjetovališta psihoterapeuta, farmaceuta, fitoterapeuta i fit grupa financiraju se isključivo iz sredstava koje Klub Gea prikupi organizacijom humanitarnih akcija.

Jedna takva je provedena prošli tjedan na društvenoj mreži Facebook u vidu Humanitarne aukcije Dan narcisa 2021, kojoj su se odazvali brojni obrti i već tradicionalno udruga Medulin Art. Prikupljanje sredstava nastavlja je i ovu subotu, 27. ožujka na tradicionalnoj manifestaciji Dan narcisa 2021 kada će Geice i njihovi prijatelji dijeliti cvijeće, a građani će svojom donacijom moći podržati rad Kluba.

Narcise, ali i drugo cvijeće građani i cvjećarne moći će donirati dan ranije, u petak, 26. ožujka u prostorijama Kluba Gea u Nobileovoj 1 u Puli od 9 do 12 sati te od 18-20 sati. Zbog epidemioloških mjera broj volontera na Danu narcisa bit će manji, kao i ponuda, ali vjerujemo da će naši građani donacijom za narcise ili rukotvorine koje su Geice izradile na kreativnim radionicama podržati rad udruge koja postaje mjesto kojem se obraćaju oboljeli, ne samo iz Pule i okolice, već i cijele Istre.

Za one koji žele donirati Geu, a ne stignu u subotu na pulsku tržnicu to mogu učiniti uplatom na humanitarni račun otvoren u OTP banci, IBAN: HR3424070001500013843. Broj članova Kluba Gea Pula stalno raste i ove smo godine prešli brojku od 200 članova. Potrebe za podrškom su sve veće, što ima za posljedicu veće financijske izdatke stoga je udruga prisiljena organizirati humanitarne akcije kako bi se prikupila potrebna sredstva. Osim podrške oboljelima i liječenima, misija Kluba Gea Pula osvijestiti je javnost o važnosti preventivnih pregleda i otkrivanja kako raka dojke, tako i drugih malignih oboljenja u ranoj fazi jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Gea Pula je u sklopu projekta Mlade snage solidarnosti financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije i potpore koja je ostvarena od Općine Medulin, izradila info letke o raku dojke i plakate koji će biti podijeljeni Općoj bolnici Pula, Istarskim domovima zdravlja i ordinacijama opće medicine, kao i ginekološkim ambulantama, kako bi se i na taj način podignula svijest o potrebi ranog otkrivanja raka dojke. Letke i plakat osmislila je mlada dizajnerica Lea Jurčić. Klub Gea Pula otvoren je za sve kojima je pomoć potrebna! Za sva pitanja, informacije ili pomoć dostupni smo putem adrese e-pošte: info@geapula.hr i broja tel. 097 6298 221. Više o svim programima podrške koje Gea Pula pruža, ali i savjete o pravima onkoloških bolesnika, video o samopregledu dojke, pronađite na internetskoj stranici OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa