pogledajte video

Kod Koromačna snimljen morski pas: 'Vrsta je bezopasna'

0

Lokalni ribar je 5. ožujka kod Koromačna slikao morskog psa. Informaciju je objavio ronioc Velimir Vrzić.

"Zakrivljena leđna peraja prema nazad ukazuje na morskog psa predatora. Ovdje je očigledno da je peraja simetrična. Dakle, bezopasna vrsta", komentirali su na Facebooku.

 

"Mlada i vrlo lijepa jedinka gorostasne psine, Cetorhinus maximus, koja je u istočnom Jadranu viđena nešto više od 35 puta. Druga je najveća živuća riba na planeti i jedna od tri vrste pasa koje se hrane filtriranjem vode (prvenstveno planktonom). Kapitalni primjerci rastu preko 15 m, a uobičajeno oko 7-8 m ukupne dužine. U vodama Hrvatske smatra se ugroženom, a zaštićena je Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Obzirom na specifično kretanje nerijetko dozvoljava prilazak roniocima na dah. Ipak! Prilikom susreta držati udaljenost od životinje minimalno 100 m plovilom (sa ugašenim motorom), dok u vodi ne prilaziti bliže od pet metara niti koristiti blic tokom fotografiranja", komentirali su na Facebooku. 

"Video zapis današnjeg (u 10.20 sati) bliskog susreta sa morskom psinom. Ribar je isključio motor i oprezno se približio velikoj psini kako bi se uvjerio o čemu se radi i eventualno obavijestio državne institucije i biologe. U video zapisu vidljiv je susret na pola metra između ribara koji je išao dignut mreže i psine. O čemu se radi na stručnjacima je Instituta za proučavanje mora kao i morskih biologa a ribar se oprezno udaljio kako predmetnu psinu nebi smetao u njenom prirodnom okolišu", objavio je Vrzić. (Foto i video: Facebook V. Vrzić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa