Prve šparoge su najskuplje: 'Suprug ih bere i mora se paziti krpelja'

0
Milana i Zdravko Mitrović donijeli su prve šparoge na pulsku tržnicu (foto: 24sata)
Milana i Zdravko Mitrović donijeli su prve šparoge na pulsku tržnicu (foto: 24sata)

Prve šparoge već se mogu pronaći na nekoliko štandova pulske gradske tržnice, a sve zahvaljujući naglom zatopljenju pred proljeće. Nema ih puno, kako nam kažu berači i prodavači, ali ipak su stigle. Cijena za prve ovogodišnje šparoge je 25 kuna za njih dvadesetak. Nekome je to puno, no uvijek se na kraju prodaju, piše 24sata izkojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

- Cijena je kao i svake godine za prve šparoge prilično visoka, ali cijenim trud, jer beračima sati i sati trebaju da u ovo pretproljetno vrijeme naberu tih nekoliko šparoga. Nije jednostavno, a ako netko smatra da je skupo, neka ide u branje sam. Šparoge su odlične za čišćenje bubrega, a najviše ih volim pripremati s jajima. Vrlo jednostavan, a ukusan i zdrav obrok. Za ozbiljnog kupca neki prodavači znaju i sniziti cijenu, posebno za stalne klijente - rekla nam je Puljanka koja ih je kupila po jeftinijoj cijeni, za 20 kuna.

- Šparoge berem više 20 godina i u ovo ih je vrijeme jako teško pronaći. Zavlačiti se u duboko grmlje u potrazi za ukusnom šparogom i nije jednostavno, a zna biti i opasno. Zmije vrebaju na svakom koraku. Sad ih još nema, ali šparoga ima do kraja svibnja, a zmije su tada naveliko aktivne. Imao sam nekoliko puta bliski susret s otrovnim poskokom ali, na sreću, nije me ugrizao. Bez rukavica, čizama i štapa se u branje šparga ne ide. Za ubrati dvadesetak šparoga trebalo mi je više od dva sata - ispričao je Zdravko Mitrović (65) iz Pule.

On i njegova supruga Milanka prodaju svoje domaće proizvode ali i šumske šparoge na štandu u Puli. Zdravko u branje odlazi čim "uhvati" vremena, a najčešće je to za vikend.

 

Taj bivši građevinski radnik u mirovini obožava prirodu i šumu, a šparoge su mu ukusni specijalitet koji voli jesti na razne načine i čim više, dok im je sezona.

- Prve šparoge jesu najskuplje, ali su i najbolje. Suprug ih bere i mora se paziti i krpelja, ali nije jednostavno uočiti tu "zelenu ljepoticu". Traženje šparoga težak je posao i potrebno je iskustvo. A zmije dođu i na metar od njega. A ja u šparoge ne idem zbog krpelja, ali suprug ih obožava i brati i jesti. Prodajem na štandu svoje proizvode više od 20 godina, pa i šparoge - rekla je Milanka.

Kada ih je "puna šuma", cijena im pada, pa se lijepi "mac" ili svežanj, koji je barem duplo veći od onog na početku sezone, može pronaći za 20-ak kuna. Kada Zdravko ide u šparoge, branje katkad zna potrajati i cijeli radni dan.

- Tamo gdje je šparožina (vrsta biljke) tamo ima i šparoga. Čim se opazi šparožina treba dobro pretražiti teren, jer se tu krije ta samonikla biljka. Blagoslov je što živimo u blizini prirode i šume pa je veći gušt brati. Zmija se ne bojim, iako nije ugodno. Šparoge jedem jer su odlične za bubrege i krv, a prije ću posegnuti za prirodnim lijekom nego za tabletom. Upalu mjehura i mokraćnih kanala sam jedne godine riješio upravo konzumirajući šparoge - odao je Zdravko za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa