Rovinjski mesar: 'Crna teka je izašla iz uporabe'

0
Gordan Šturman vodi rovinjsku mesnicu i market Špeža (foto: Facebook)
Gordan Šturman vodi rovinjsku mesnicu i market Špeža (foto: Facebook)

Gordan Šturman u Rovinju vodi minimarket i mesnicu Špeža. Kako se snalazi u novim 'korona' uvjetima te s kojim se izazovima suočava ispričao nam je u malom interviewu.

* Opći je dojam da veliki lanci sve više istiskuju minimarkete. Jeli to točno? Je li problem u (pre)dobrom položaju velikih trgovačkih lanaca ili nesnalaženju malih marketa? 
- Problem je u jako dobrom položaju trgovačkih lanaca prema dobavljačima. Mi mali te uvjete ne možemo ispoštovati. Prije nekoliko godina dolaskom velikih lanaca, puno je malih trgovina zatvoreno, naročito u prehrani.

* Ima li kod Vas dobre stare 'crne teke' ili je to potpuno izašlo iz upotrebe?
- To je izašlo iz upotrebe. Imali smo je neko vrijeme, ali niš od tega… Zapišeš, pa zaboraviš, ili zaborave kupci da su upisani… Većina ih je vratila, ali je bilo i onih koji su zaboravili, pa otišli vani delati.

* Što najbolje 'ide' u Vašem objektu? Koji artikli?
- Najbolje idu voće, povrće, meso… Salame, sirevi, uglavnom ono za ljudsku prehranu, ono nužno.

 

* Možete li usporediti uvjete poslovanja nekad i sada?
- Sve je teže i teže, tehnika ide naprijed, uvijek se zahtjevaju neka ulaganja u pakiranja, proizvodnju, u informatičke sisteme. Lani u je prosincu došao propis da mi moramo mesne pripravke pakirati. Znači kobasice, ćevapi, ombolo, moraju biti unaprijed pakirani. I sad neko 'oće jednu kobasicu, neko deset... Kad je to izašlo u Narodnim novinama, puno mesara po Rovinju me zvalo, čudili su se. To je rađeno za velike lance, ali nama malima ne odgovara.

* Kakav je, po Vama, položaj malih poduzetnika u Rovinju?
- Težak, jer je zbog korone obim posla sve manji, a i tu je kronični nedostatak kvalificirane radne snage. Dela ima, a nema ljudi koji su majstori u tom delu, pa sad svi krpaju. Takvo je vrime, svugdje je tako.

* Što radite u slobodno vrijeme? Imate li neke hobije?
- Nemam hobije ni slobodnog vrimena. Tata dela oko ulika i ja mu pomorem kad najdem vrimena. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa