Pazin građanima dijeli sadnice stabala

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

I ove se godine Grad Pazin priključio nacionalnoj kampanji kolektivne sadnje drveća „Zasadi stablo ne budi Panj“ koja će se odvijati od 1. do 7. ožujka 2021. diljem Lijepe naše, u cilju ozelenjivanja gradskih životnih sredina i poticanja brige za okoliš. Ova akcija nadovezuje se na projekt Gradova bez pesticida, radi se o projektu koji Grad Pazin provodi, a cilj mu je izbaciti korištenje pesticida na javnim gradskim površinama. Javna politika Grada Pazina zasniva na vrijednostima održivog razvoja, energetske učinkovitosti, održivog gospodarenja otpadom, a sve u cilju zaštite zdravlja, prirode i okoliša, te prilagodbe klimatskim promjenama i smanjenju štetnih emisija.

Prošle je godine akcija održana na području cijele Hrvatske kao građanska inicijativa, a zbog obima posla i aktivnosti, inicijativa je od ove godine prerasla u udrugu građana koja pod nacionalnim vodstvom ima županijske ogranke i kroz njih koordinira akciju sadnje.

U Pazinu sadit će se organizirano u petak, 5. ožujka na 5 lokacija: na Dubravici, u dječjem vrtiću „Olga Ban“, osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ i u centru za mlade „Alarm“, te srednjoj školi Jurja Dobrile Pazin. Također, Grad Pazin osigurao oko 100 sadnica koje će građani moći besplatno preuzeti ispred cvjećarne „Rože e fiori“ u ul. Prolaz Vincenta od Kastva 4 (kod zvonika) od srijede 3. do petka 5. ožujka od 8:30 do 15:30.

 

Kako bi svi zajedno dodatno promovirali važnost ozelenjivanja gradskih i privatnih površina  mole se svi oni koji preuzmu sadnice i zasade stablo da podjele objavu na društvenim mrežama s „hashtagom“ #Pazinsadi #Zasadistablonebudipanj2021 ili da na objavu dodaju Grad Pazin (@PazinGrad) ili pošalju fotografiju u inbox Facebook stranice Grada.

Inače, ovu je Inicijativu 2019. preko Facebook-a pokrenula varaždinka Mateja Angelina Kramar s idejom da svatko od nas može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Svi koji se žele priključiti sadnji,  ili pak volontirati prilikom sadnje, mogu se javiti u inbox  Facebook stranice Grada Pazina ili na e-mail mladen.pilat@pazin.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa