Gradonačelnik Krulčić posjetio pazinski Dom zdravlja

1
Ante Ivančić, Marina Lovrinić i Renato Krulčić
Ante Ivančić, Marina Lovrinić i Renato Krulčić

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika 11. veljače gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima posjetio je pazinsku ispostavu Istarskih Domova zdravlja u cilju podizanja svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika. Sastanku su prisustvovali predstavnici IDZ-a, ravnatelj Ante Ivančić kao i voditeljica Ispostave Pazin Marina Lovrinić.

Inače, Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske, a ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II, 1992. godine kako bi  skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Ove godine obilježava se 29.-tu godinu zaredom, a poruka pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika je  „Jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća (Mt 23, 8).

Gradonačelnik Krulčić naglasio je kako Grad Pazin sustavnom proračunskom podrškom nastoji doprinijeti stvaranju što bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu skrb, jer se snaga lokalne zajednice ogleda i u tome koliko ona brine o svojim najranjivijim skupinama, među kojima su i bolesne osobe.

 

Predstavnici IDZ-a zahvalili su se svim liječnicima, zdravstvenim djelatnicima i osoblju pazinske ispostave na nesebičnom zalaganju i trudu istaknuvši kako je trenutna pandemija ukazala je na važnost kontinuiranog ulaganja u zdravstveni sustav, kao i na poduzimanje mjera kako bi se unaprijedilo njegovo funkcioniranje općenito, a osobito u izvanrednim situacijama.

Kako bi se zajedno lakše odgovorilo na zdravstvene i druge izazove u kojima se trenutno kao društvo nalazimo potrebno je stalno razvijati suradnju s lokalnom zajednicom te ulagati u sve zdravstvene kadrove, kao i u liječenje i njegu bolesnika koji su prioritet  povezan s temeljnim načelom da je zdravlje primarno opće dobro, zaključili su prisutni.

Podsjetimo se kako je u razdoblju od 2012. do 2020. godine Grad Pazin za potrebe IDZ, Ispostave Pazin izdvojio sveukupno 489.420,61 kunu, a u proračunu za 2021. godinu za potrebe IDZ-a planirao je 50.000 kuna i to za unaprjeđenje palijativne skrbi na stacionaru Ispostave Pazin (nabava električnog kreveta, monitora vitalnih funkcija i infuzomata radi poboljšanja uvjeta smještaja i boljeg praćenja zdravstvenog stanja palijativnih pacijenata).

U Istarskim domovima zdravlja cijepljenje zdravstvenih djelatnika cjepivom Pfizer/BioNTech započelo je još 7. siječnja 2021. i provodilo se u svim ispostavama, a očekuje se da će uskoro početi i cijepljenje građanstva po redu prioriteta prema kriterijima HZJZ, o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni. U Istarskoj županiji trenutačno je dostupno svega 7 doza cjepiva po jednom liječniku obiteljske medicine, stoga iz IDZ-a mole zainteresirano građanstvo za strpljenje i razumijevanje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa