Održana edukativna radionica Grad bez pesticida

0

U Velikoj vijećnici Grada Pazina održana je edukativnu radionicu na temu Grad bez pesticida. Podsjetimo se kako je Grad Pazin postao treći grad u Hrvatskoj i prvi u Istri koji se obvezao izbaciti korištenje pesticida na javnim gradskim površinama. Naime, edukativnoj radionici prethodilo je  potpisivanje Prisege o pridruživanju Europskoj Mreži Gradova bez pesticida.

Inače, „Gradovi bez pesticida“ projekt je koji provode brojni europski gradovi. Nakon prijelaznog perioda u kojem su osmišljeni učinkoviti načini gospodarenja zelenim površina bez upotrebe pesticida, gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera i brojnih drugih, dijele svoje oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda te povratku suživotu s prirodom.

U svom obraćanju okupljenima gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je kako će se Grad nesebično zalagati za potpunu implementaciju ovog Projekta jer se upravo javna politika Grada Pazina zasniva na vrijednostima održivog razvoja, energetske učinkovitosti, održivog gospodarenja otpadom, sve u cilju zaštite zdravlja, prirode i okoliša, te prilagodbe klimatskim promjenama i smanjenju štetnih emisija.  

Edukativnu radionicu vodila je Natalija Svrtan iz udruge Zelene staze i predstavila kako izbjeći upotrebu pesticida te koja se alternativna sredstva i metode u praksi koriste pri suzbijanju korova, sadnje, održavanja i sl.,  a sve s ciljem da se smanji utjecaj na onečišćenje tla i zraka,  da se zaštiti zdravlje svih građana, kućnih ljubimaca, i  svih koji dolaze u doticaj s javnim gradskim površinama, pa tako i zdravlje samih radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju takvih površina. Na edukaciji iskazana je spremnost i volja javnih trgovačkih društava (Usluga, Usluga odvodnja, Pazin) kao i predstavnika vanjskih suradnika iz Eko servisa Matić da se naprave korisne i pozitivne promjene u Gradu Pazinu u smjeru održivog upravljanja javnim gradskim površinama.

 

Ističemo kako se usvajanjem metode održavanja javnih površina bez pesticida ostvaruju brojne dobrobiti, poput:

Očuvanje zdravlja građana zbog eliminiranja izloženosti štetnim pesticidima.
Potencijalne financijske uštede za gradove zbog smanjene potrošnje kemikalija i obvezne obuke za osoblje koje primjenjuje pesticide.
Doprinos postizanju ciljeva iz strategijama održivosti
Pozitivna poruka za javnost.
Usklađenost sa zakonodavstvom o okolišu i zdravlju
Bolja staništa za pčele, oprašivače i ostalu divljač.
Smanjena kontaminacija slivnih i podzemnih voda.

Iz gradske uprave zaključuju kako je eliminacija pesticida iz upotrebe u gradovima zdravorazumska odluka. Eliminacijom pesticida spontano će doći do razrastanja biljaka, a koncept u kojem je dozvoljeno i poželjno, vidjeti pokoju autohtonu biljku kako izrasta iz pukotina na nogostupu dobiva na popularnosti, a već su ga u potpunosti prihvatili i mnogi zapadnoeuropski gradovi. Priručniku za održavanje privatnih i javnih površina bez uporabe pesticida pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa