poplavljena dragonja

Hrvatski i slovenski vatrogasci zajedno spašavali ženu

0

Zbog velikih oborina, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana umaški vatrogasci imali su 30 intervencija, u većem dijelu ispumpanje, među kojima su izdvojili dojavu od 8. prosinca u 22 sata i 35 minuta da je ženska osoba zarobljena u vlastitoj kući zbog izlijevanja rijeke Dragonje u mjestu Mlin, u blizini slovensko.hrvatske granice.

Odmah po zaprimanju dojave jedna ekipa iz vatrogasne postrojbe Umag uputila se na teren, ali pristup kući s hrvatske strane nije bio moguć, te je zatražena pomoć kolega iz Gasilske brigade Koper. Nakon izvida na slovenskoj strani ustanovilo se da nije moguće približiti se kući zbog količine vode i zbog velike količine materijala koje je vodena bujica nosila za sobom. Osoba koja je zatražila pomoć sklonila se na prvi kat obiteljske kuče te je bila u stalnoj komunikaciji sa hitnim službama kako na hrvatskoj strani, tako i na slovenskoj strani.

 

Idućeg dana u Umag su pozvani u ispomoć djelatnici JVP Pula i JVP Rovinj s opremom za traganje i spašavanje na moru. Nakon što su se ekipe okupile u Umagu, krenule su na teren. Ekipe iz JVP Pule i JVP Rovinja krenule su sa čamcem sa slovenske strane, a ekipa iz JVP Umag krenula je pješke probijajući se kroz šumu do kuće. Srećom vodostaj rijeke Dragonje malo je opao pa je ekipa uspjela doći do osobe, dok su ekipe iz Pule i Rovinja postavile žičaru preko rijeke i pripremile čamac za transport osobe.

"U međusobnoj konsultaciji voditelja timova, zbog velike brzine vode i stalnih naleta grana i ostali stvari nošenih bujicom, odlučili su osobu evakuirati težim, ali sigurnijim putem preko šume do naselja Merišče, te istu osobu transportirali do granice gdje ju je sačekala sestra. Velika zahvala na pomoći Gasilskoj brigadi Koper, JVP Pula i JVP Rovinj te velika pohvala djelatnicima MUP RH i slovenskoj policiji koja nam je pomogla u lociranju točnih putova da se što više približimo potrebitoj osobi", rekli su u JVP Umag.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa