Općina od Hrvatskih voda traži trajno rješenje za trstiku u Trgetu

0
Trget
Trget

Nevrijeme s početka prosinca ponovno je izbacilo na površinu problem neadekvatnog zbrinjavanja materijala koji nastaje prilikom čišćenja i održavanja obuhvatnih kanala u slivu rijeke Raše. Posječena trstika, uslijed obilne kiše i orkanskih udara juga, završila je u moru, u Trgetu. Onečistila je obalu i plaže u naselju te ugrozila sigurnost pomorskog prometa u Raškom zaljevu. O svemu najbolje svjedoče fotografije Trgeta, snimljene 7. prosinca.

Nadležna ispostava Hrvatskih voda ovom je prilikom brzo očistila zeleni otpad.

Svojedobno smo voditelja vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Vitomira Skandula pitali može li se područje uz kanale čistiti i bez da trska završi u kanalu. Objasnio je da se prilikom ručnog sječenja trstika odlaže uz kanali i pali, no to je zabranjeno tijekom ljetnih mjeseci. S druge strane, kad dođu kiše, teren je previše blatan da bi se strojevi penjali na nasipe, pa tako rujan ostaje idealno vrijeme za sječu područja uz kanale, ukoliko se želi da oni budu na vrijeme očišćeni. Stroj mlatilica, kojom se vrši čišćenje, nema mogućnost slaganja trstike, pa ona nasumično pada.

Općina Raša ponovno je od Hrvatskih voda službenim putem zatražila sustavno rješavanje problema.

„Očekujemo da se problem trajno riješi, te da se što je moguće prije implementira adekvatni sustav čišćenja kanala. Postoje primjeri dobre prakse koje smo prezentirali nadležnima i koji bi se, prema našem mišljenju, trebali prilagoditi uvjetima ušća rijeke Raše, a sve s ciljem očuvanja kako okoliša, tako i sigurnosti pomorskog prometa“, ističe Glorija Paliska, načelnica Općine Raša.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa