Zlatna kuna: najtraženiji hrvatski zlatnik

0
Foto: Branimir Kralj
Foto: Branimir Kralj

Hrvatska narodna banka u suradnji s državnom kovnicom novca, Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o., predstavlja novu seriju investicijskog zlata s motivom optjecajnog kovanog novca:

Prigodni kovani novac Zlatna kuna.

Zlatnik je po svim karakteristikama identičan optjecajnom kovanom novcu od jedne kune godine izdanja 2020. (motiv, promjer, debljina), osim po masi, jer se radi o plemenitom metalu veće gustoće. Autor idejnoga i likovnog rješenja za Prigodni kovani novac Zlatna kuna je akademski kipar Kuzma Kovačić. 

Zlatnik izlazi u ograničenoj seriji od 2020 komada, pakiran je u kapsulu i kuvertu te pripada kategoriji investicijskog zlata – na njega se ne obračunava PDV.

Za više informacija i kupovinu posjetite web trgovinu HNZ-a www.zlatna-kuna.hnz.hr

Zašto kupiti Zlatnu kunu?

Sigurna investicija

Očekuje se da će vrijednost ovog zlatnika rasti s vremenom, prvenstveno zbog njegovog numizmatičkog značaja. Serija prigodnog kovanog novca s motivom optjecajnog novca ograničena je na 2020 komada. Ovakav raspon serije, kao i činjenica da Hrvatska kroz koju godinu dobiva novu valutu (euro) te da će kuna izaći iz optjecaja, upućuju na to da će ovaj zlatnik jednog dana vrijediti mnogo više od njegove trenutne prodajne cijene.

Ne obračunava se porez

Prednost investiranja u zlato u odnosu na druge oblike ulaganja ili štednje (dionice, vrijednosni papiri, investicijski fondovi) upravo je činjenica da se na investicijsko zlato ne obračunava porez na dodanu vrijednost.

U službenom listu Europske unije svake se godine objavljuje popis kovanica koje udovoljavaju uvjetima utvrđenima člankom 344. stavkom 1. točkom 2. Direktive Vijeća 2006/112/EZ (posebna odredba za investicijsko zlato).

Sve su kovanice s tog popisa oslobođene poreza na dodanu vrijednost.

Prodajna cijena zlatnika ažurira se u skladu s kretanjem cijene zlata na burzama plemenitih metala, o čemu više možete pročitati ovdje.

Trajan poklon

Nedavno istraživanje HNZ-a pokazalo je da 56% Hrvata u posebnim prigodama poput rođenja djeteta, krštenja ili vjenčanja, umjesto novca i dalje radije daruje zlato. Znači li da smo staromodni ili nepraktični ako poklonimo kovanicu od zlata? Upravo suprotno!

Darivanje zlatnika dio je hrvatske kulture i tradicije te ujedno predstavlja ulaganje u budućnost. Zlato je rijedak plemenit metal koji će uvijek imati svoju vrijednost.

Stoga je Prigodni kovani novac Zlatna kuna vrijedan poklon za posebne trenutke u vašim životima. Važno je napomenuti da vrijednost Prigodnog kovanog novca Zlatna kuna jamči guverner Hrvatske narodne banke svojim potpisom.

Ne propustite ovu priliku, osigurajte svoju Zlatnu kunu već danas.

Najnovije vijesti