Pesticidi se vraćaju kroz uvezenu hranu: evo što kaže istarski uzgajivač

1
Vedran Hero na polju goji bobica u Lugu nedaleko Potpićna (foto: Arhiva/Facebook)
Vedran Hero na polju goji bobica u Lugu nedaleko Potpićna (foto: Arhiva/Facebook)

S područja Europske unije je 2018. godine izvezeno više od 81.000 tona pesticida, koji su na teritoriju EU-a zabranjeni radi rizika za zdravlje i okoliš. Jagode goji poznate kao superhrana našle su se na popisu uvezenih namirnica koje najčešće sadržavaju ostatke pesticida zabranjenih u EU-u. Njih je naime sadržavalo 55 posto svih uzetih uzoraka, piše slovensko Delo dodajući da europsko zakonodavstvo o pesticidima važi za najstrože na svijetu, no da to ipak nije garancija da se oni neće vratiti kroz našu hranu.

"To je moguće zbog licemjerstva EU-a, koje omogućava agrokemijskim firmama da proizvode zabranjene pesticide te ih izvažaju u države sa slabijim zakonodavstvom", piše Delo te se poziva na istraživanje nevladine organizacije PAN Europe.

Goji bobice uzgajaju se i u Istri i to u dolini Raše u Potpićnu, na OPG-u Vedrana Hera. Nazvali smo ga i pitali što misli o gore navedenim podacima. "Nisam znao, ali dobro će mi doći za reklamu. Mi imamo ekološki uzgoj i ne koristimo pesticide. Ove godine imali smo urod od oko 600 kila goji bobica, što je nešto manje od očekivanog, zbog problema sa štetnicima, ali mislili smo - bolje da ih imamo manje, i kako treba, nego da nešto koristimo. Još uvijek nemamo eko certifikat, jer smo u prijelaznom razdoblju, ali ga očekujemo", kazali su nam na OPG-u Hero. Htjeli smo nazvati i neku istarsku tvrtku koja proizvodi pesticide, ali je nismo uspjeli pronaći jer navodno takva ne postoji. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa