Malo otpada, puno gušta

Ispred Spomen doma u Pazinu organiziran kulinarski show

0

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja na platou pazinskog Spomen doma 30. rujna održan je interaktivni cooking show s ciljem edukacije javnosti o održivom načinu pripreme obroka, maksimalnom iskorištavanju namirnica i sprečavanja nastanka otpada od hrane. Cooking show dio je projekta Od piruna do polja: Pensaj, poji, ne hitaj! inače suradnja Grada Pazina, društva Usluga i AZRRI-ja, Agencije za ruralni razvoj Istre.

Naša najmlađa Michelin zvijezda, chef Deni Srdoč demonstrirao je pripremu sezonskih, svima dostupnih namirnica minimizirajući potencijalni otpad od hrane maksimalnim iskorištavanjem namirnica. Zainteresirana javnost imala je prilike kušati tri jela i to: salatu od blanširanog kelja, sotiranog krumpira i konfitiranog flama od boškarina začinjeno s maslinovim uljem, sokom od naranče i limuna; povrtnu istarsku supu od kelja cvjetače krumpira te začina i bijelog vina te tagliatu od flanka boškarina s pire krumpirom, sotiranim listovima kelja i sirovim cvjetovima cvjetače. Inače Europski tjedan održivog razvoja se uspješno se provodi već šestu godinu za redom i ove godine iznimno odvija se do 8. listopada. Tijekom tri tjedna, građani diljem Europe prisustvovat će fizičkim i virtualnim događajima, kako bi proslavili, promovirali, podržali i naučili o održivom razvoju i postignućima ciljeva održivog razvoja.

Na samom otvaranju gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako je kriza uzrokovana koronavirusom pokazala koliko smo ranjivi i koliko je važno ponovno uspostaviti ravnotežu između ljudskih aktivnosti i prirode i dodao kako uz već poznatu zelenu strategiju  „od polja do stola”, koja ukazuje na novu i bolju ravnotežu između prirode i prehrambenih sustava, ovim projektom htjeli smo ukazati na podjednaku važnost procesa „od stola do polja“ odnosno educirati javnost o važnosti sprečavanja nastanka otpada od hrane jednom kada ona dođe na naše stolove odnosno spriječiti da što manje „sa stola završi u polju“.

Cirkularna ekonomija i napori u sprečavanju nastanka otpada strateški su ciljevi održivog gospodarenja otpadom pa tako i Grada Pazina koji trenutačno ima jedan od najmodernijih sustava gospodarenja u zemlji. S ciljem podizanja svijesti o otpadu od hrane, u sklopu ovog projekta, snimljen je i edukativni video dostupan ovdje. Podsjetimo se još jednom kojih su to pet jednostavnih koraka protiv rasipanja hrane: 1. kupnja optimalne količine namirnica; 2. maksimalna iskoristivost namirnice u pripremi; 3. kuhanje i korištenje namirnica u pripremi jela; 4. spremanje viškova i skladištenje zaliha; 5. zbrinjavanje ambalaže i ostataka od hrane.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa