Prvi dan škole

Grad Labin osigurao maske za učenike viših razreda

0
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, pa tako i u onim labinskim, danas je počela nova školska godina. Neobičnija od mnogih dosadašnjih, a razlog je, nažalost, dobro znan – globalna pandemija virusa COVID-19, zbog koje već preko pola godine cijeli svijet funkcionira bitno drugačije od onoga na što smo navikli. Uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, te mjera za rad u obrazovnim ustanovama donesenima od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, labinske su osnovne škole uspjele organizirati jednosmjensku nastavu, te prostorne uvjete da svi učenici mogu boraviti u svojim učionicama.

Na današnji dan u dvije labinske osnovne škole po prvi puta u klupe sjeda 108 prvašića, a za njih, kao i za sve učenike nižih razreda, osiguran je neophodan razmak u učionicama, kako bi mogli sudjelovati u nastavi bez maski ili zaštitnih pregrada, dok je za 1. i 2. razrede, za svako razredno odjeljenje posebno, organiziran produženi boravak u 11 grupa, financiran od strane Grada Labina. Za učenike viših razreda, Grad je nabavio certificirane zaštitne maske za višekratnu uporabu, dok je tvrtka Holcim donirala maske za nastavnike i zaposlenike škola. Ravnatelji i osoblje škole pobrinuli su se da se prostori i školski raspored maksimalno prilagode novim mjerama, kako bi se nastava mogla neometano fizički odvijati u učionicama, te kako bi djeca mogla svoj školski odmor provoditi na otvorenom, u školskom dvorištu.

Unatoč pandemiji, Grad Labin u ovoj godini nije zaustavio investicije u obnovu i održavanje školskih objekata. Veliki zahvat sanacije krova sportske dvorane Osnovne škole Matije Vlačića dovršen je krajem kolovoza, a u dvorani se također pristupilo servisiranju sustava grijanja i sanaciji parketa. U matičnoj zgradi Osnovne škole Ivo Lola Ribar nastavljeno je saniranje i spuštanje stropova u učionicama, te su obavljena dodatna kabliranja kako bi svaka učionica u školi dobila žičanu Internet vezu. U područnoj školi Kature sanirani su krovni prozori, a brojni školski prostori osvježeni su u sklopu redovnog održavanja.

„U ime Grada Labina i u svoje osobno ime, zaželio bih prvašićima sretan početak njihovog obrazovanja, a svim učenicima i nastavnicima uspješnu novu školsku godinu, bez nenadanih prekida nastave, iz bilo kojeg razloga. Cilj Grada Labina, kao osnivača dviju gradskih osnovnih škola, te umjetničke škole Matka Brajše Rašana i Centra Liče Faraguna, kroz protekle je tjedne bio osigurati nesmetani i čim manje neuobičajen početak škole. Također, izrazito je važno da se zaštiti i osigura zdravlje učenika, njihovih roditelja i članova obitelji, te nastavnika i zaposlenika škole. Poštivanjem svih preporuka epidemiologa i mjera donesenih na razini države, te stalnom komunikacijom između škole i roditelja, nadamo se da će nastavna godina krenuti i odvijati se neometano, te da će u dogledno vrijeme doći do dodatne „normalizacije“, koju nam može donijeti zajednička disciplina, odgovornost i međusobno razumijevanje.“ – izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić, povodom početka nove školske 2020./2021. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa