Info radionica o energetskoj obnovi u Umagu

0
S radionice u Umagu
S radionice u Umagu

Pod strogim epidemiološkim mjerama 24. kolovoza u umaškoj je Gradskoj vijećnici održana informativna radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Gradom Umagom i Agencijom Razum, na temu „Kako do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća“. Radionica, koju je otvorio gradonačelnik Vili Bassanese, a koju su vodili Tomislav Ilić i Božena Pastuović (FZOEU), bila je besplatna za sve sudionike te se zbog velikog interesa građana prenašala uživo putem službenog Facebook kanala Grada Umaga. Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini.

Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Tako je i ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavio s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća, a radionica je u Umagu organizirana zajedničkim snagama svih nadležnih institucija upravo ne bi li se Umažankama i Umažanima  pomoglo da što brže, efikasnije i jednostavnije predaju potrebnu dokumentaciju za sufinanciranje energetske obnove vlastitog doma. Kako se prijaviti, registrirati, koja je dokumentacija potrebna i te što se sve sufinancira, bila su samo neka od pitanja koja su postavljena predstavnicima Fonda, a koji su punih sat vremena detaljno i sveobuhvatno odgovarali na upite građana.

Sukladno javnom pozivu, sufinanciranje mogu ostvariti obiteljske kuće u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koja zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta: ima najviše tri stambene jedinice te ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Nadalje, s do 60% bespovratnih sredstava, građanima će se sufinancirati povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu); zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom te cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE (sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju). Zahvaljujemo organizatorima te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a našim građanima želimo puno uspjeha s prijavama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa