Vinkuran

Marin Miletić o Kaštijunu s članovima inicijative Čist zrak Duga ljubav

0
Marin Miletić i članovi Inicijative "Čist zrak - duga ljubav" (foto: Mario Rosanda)
Marin Miletić i članovi Inicijative "Čist zrak - duga ljubav" (foto: Mario Rosanda)

U popodnevnim satima 21. kolovoza, u Vinkuranu je održan sastanak članova inicijative "Čist zrak - duga ljubav" s gostima iz Rijeke, a povodom poziva saborskog zastupnika Mosta Marina Miletića koji je izrazio želju da mu građanska inicijativa "Čist zrak - duga ljubav" detaljnije prezentira probleme mještana vezano uz rad ŽCGO Kaštijun. Sastanku su također prisustvovali predstavnici Eko stožera Marišćina koji su prenijeli svoja dragocjena iskustva u borbi protiv zagađivača. Oni se već devet godina bore sa smradom koji je, kako su rekli, u početku bio samo ljeti, dok je danas prisutan kroz cijelu godinu.

Nakon poduljeg konstruktivnog razgovora i razmjena informacija s obje strane Miletić je izrazio želju da pomogne u rješavanju situacije s Kaštijunom te je inicijativi prezentirao što će kao saborski zastupnik učiniti da se problem Kaštijuna i riješi. Istog stava je bio i županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić, koji je također okupljenima ukratko prepričao njihovu višegodišnju borbu sa ŽCGO Marišćina, te je ujedno stavio naglasak na jedan od glavnih problema i prioriteta u rješavanju smrada, a to je prestanak dovoženja i obrade bio-otpada u postrojenje Kaštijun.

Osim toga, Katalinić je upozorio i na moguće ostale neželjene posljedice rada ŽCGO Kaštijun, a za primjer je naveo i informaciju koju su dobili neformalnim putem kako je dio zaposlenih u ŽCGO Marišćina već obolio i u njihovim tijelima su pronađeni kancerogeni spojevi nastali tijekom rada u ŽCGO Marišćina.

Tom prilikom članovi inicijative i njihovi gosti izmijenili su niz konkretnih prijedloga, primjera i zauzeli odlučan stav da se udruže i poduzmu konkretnije akcije čime bi se pokušalo riješiti problem regionalnih zagađivača koji ne rade u skladu s propisanim uvjetima, a nadasve ne rade u skladu sa stalnim obećanjima politike i Uprava postrojenja, kako na Kaštijunu tako i na Marišćini.

Inicijativa "Čist zrak - duga ljubav" ujedno je odlučila pozvati političare svih opcija, neovisno o pripadnosti, a koji žele pomoći da dođu i vide sa kojim problemom žive mještani naselja općine Medulin, da pomognu riješit ovaj problem kojega su sami stvorili svojim neodgovornim promišljanjima i odabirima lokacija i tehnologija usprkos konstantnom protivljenju mještana još od pokretanja projekta Kaštijun, a koji nije samo problem najpogođenijih mještana općine Medulin već i cijele Istarske županije. Problem koji ujedno namjesto da zarađuje, troši ogroman novac svih žitelja Istre, problem koji truje okolne poljoprivredne površine sa kojih plodovi odlaze na sve tržnice Istre.

Inicijativa je na koncu postavila otvoreno pitanje i široj javnosti, koja nije direktno pogođena smradom s Kaštijuna pa stoga na žalost i ne reagira na problem kao mještani koji žive u njegovoj okolici, a koje glasi: "Da li znate od kuda dolazi povrće koje ste jutros kupili na tržnici?! Dolazi s vrtova za koje postoji velika mogućnost da su zagađeni teškim metalima i kancerogenim lebdećim česticama koje se talože uokolo Kaštijuna - "zelenog srca Istre".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa