Polaganjem vijenaca odana počast žrtvama Vergarole

0

Povodom obilježavanja 74. obljetnice eksplozije na Vergaroli danas su položeni vijenci na spomen-obilježje kod pulske Katedrale.

U ime Ureda Grada Pule vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić zajedno s predstavnicima Zajednice Talijana Pula i Udruge antifašističkih boraca Grada Pule. Polaganju vijenaca nazočila je predstavnica Generalnog konzulata Talijanske Republike u RH Renata Grossi. 

Predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić obratio se prisutnima dirljivim govorom prisjetivši se nevinih žrtava i činjenice da je to jedna od najvećih tragedija koja se ikada dogodila u Puli.

Podsjetimo, prije 74. godine, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje koje se smatralo omiljenim okupljalištem Puležana bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe. Iako su mine trebale biti bez detonatora, one su na nerazjašnjen način eksplodirale, a eksplozija oko šest tona eksploziva bila je razorna i užasnih posljedica. O uzroku eksplozije postoje dvije teorije - jedna je samoaktiviranje, a druga eksploziju tumači kao namjeran čin. Iako su savezničke vojne vlasti provele istragu, a navodno su otkriveni tragovi naprava za aktiviranje mina (prema nekim mišljenjima, nisu sve mine bile deaktivirane), nije otkriveno ništa konkretno što bi upućivalo na moguće počinitelje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa