dan grada labina

Valter Glavičić: Okolnosti su se promijenile, ali mi idemo naprijed!

3
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

„Vjerujem da ste svi vi u proteklim mjesecima često, kao i ja, izgovarali rečenicu: 'Da mi je netko rekao da će nam se ovo sve dogoditi nikad ne bih povjerovao“, počeo je svoje obraćanje okupljenima .gradonačelnik Valter Glavičić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina koja je povodom Dana Grada Labina, 17. kolovoza, pod epidemiološkim mjerama održana u maloj sportskoj dvorani Sportskog centra 'Franko Mileta'.

Pored vijećnika sudjelovali su načelnice općina Raša i Sv. Nedelja, načelnik Pićna i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Kršana, zatim saborski zastupnik Tulio Demetlika i zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, koji su se i obratili skupu te dobitnici nagrada i zahvala Grada Labina za 2020. godinu te ostali uzvanici.

Mjeseci pred nama su veliki izazov

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan. Podsjetivši ukratko na  povijest Labina i značaj njegova statuta od 17. kolovoza 1341. godine, predsjednica je o četvrtoj godini saziva rekla: “U suradnji s izvršnom vlasti - s gradonačelnikom, vijećnici su s punom ozbiljnošću i konstruktivnim raspravama, u cijelom mandatnom razdoblju donijeli 410 akata od kojih u posljednjoj godini njih 140, a kojima se omogućava realizacija niza projekata u svim segmentima života Grada. Tu želim istaknuti samo dva od onih najvažnijih: skori početak izvođenja građevinskih radova na izgradnji dugo očekivanog Doma za starije osobe u Labinu kao i skori početak faze projektiranja jednog od najsloženijih projekata - sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – Aglomeracije Labin-Raša-Rabac. Odgovornim i kompetentnim djelovanjem gradske vlasti, u Labinu se iz godine u godinu  rade kvalitetni pomaci i ostvaruje značajni gospodarski i društveni napredak. Labin je predmet interesa investitora kojima je on atraktivan lokalitet, a Poslovna zona Vinež zauzima visoko treće mjesto među najbolje ocijenjenim poslovnim zonama u Hrvatskoj.“

U osvrtu na epidemiju, istaknula je: “Od ožujka ove godine nalazimo se u izvanrednoj situaciji velike krize prouzročene pandemijom koronavirusa. I u tim složenim uvjetima Gradsko vijeće je funkcioniralo odgovorno, promptno i kvalitetno, koristeći nove alate i oblike komunikacije,  poštujući upute o održavanju socijalne distanciranosti. Ovom prilikom želim se iskreno zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima kao i gradonačelniku na razumijevanju i odličnoj komunikaciji i u tim posebnim uvjetima, u kojima smo zajedno odradili  planirano i učinili maksimalno u danim okolnostima. Ova situacija traži od svih nas odgovorno ponašanje – disciplinu i zajedništvo kako bi iz ovog grubog vremena izašli sa što manje posljedica uz najvažniji zajednički cilj - očuvanje zdravlja naših građana, ali i njihovih radnih mjesta. U mjesecima koji su pred nama, bit će to složen i veliki izazov svima.

Eni Modrušan

Gradonačelnik i gradska uprava reagirali su promptno i adekvatno već na samom početku pandemije i ponosni smo da su iz Labina i Istre krenule prve mjere koje je zatim slijedio i Nacionalni stožer i Vlada RH. Polazeći od navedenoga, uvjerena sam da će Labin i Istra i u vrijeme koje je pred nama znati donositi po potrebi i hrabre i teške ali nužne odluke i uz veliku disciplinu, suradnju i odgovornost svih nas u svom radu i djelovanju kvalitetno prebroditi i ovu situaciju i opet biti primjer drugim sredinama. Jer to smo mi.“

Labinjani u pandemiji jedan tim

„U samo nekoliko tjedana  život nam se iz temelja promijenio“, rekao je gradonačelnik Glavičić i nastavio: “Rekao bih da je pandemija koronavirusa gotovo zaustavila život na dva mjeseca, a posljedice koje ostavlja svakako ćemo osjećati još puno duže. Ipak, nije mi namjera da danas kada slavimo Dan našeg Labina, pričamo o koroni, ali sam dužan reći da smo s izazovom koji je nadirao kao vulkan, morali donositi brze a istovremeno odgovorne odluke. I upravo smo tako reagirali: brzo, efikasno i transparentno. Poučeni nekim ranijim krizama iz kojih smo puno naučili pružajući pomoć građanima i poduzetnicima.

Uz mjere koje je donijela država, olakšali smo očuvanje radnih mjesta u našem gradu, a to je, složit ćete se, najvažnije. Istovremeno s mjerama za poduzetnike, u suradnji s gradskim Stožerom i Crvenim križem pobrinuli smo se za sve one koji su najgorim tjednima epidemije trebali pomoć u dostavi hrane i lijekova, kao i za one koji su unatoč epidemiji morali na posao, skrbiti za živote drugih ili jednostavno brinuti da život u gradu svakoga dana funkcionira.

Zahvalnost i poštovanje upućujem medicinskom osoblju koje je spašavalo živote oboljelih od COVID–a 19, ali i svim drugim službama i djelatnostima koje su, unatoč opasnosti od zaraze, brinule za naše građane - od  policije i vatrogasaca, od prodavača u trgovinama do čistača ulica.

Velika hvala ide svim našim sugrađanima na disciplini i odgovornosti koju su pokazali, čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih. Pokazali smo jedinstvenost kada je najpotrebnije. Potvrdili  da prepoznajemo prave vrijednosti, da smo solidarni i da znamo biti najbolji, kada je najteže. Bili smo potpora jedni drugim. Pravi tim. Neka tako i ostane", kazao je Glavičić te nastavio:.

Mi ne gledamo nazad

"Početak godine slutio je da ćemo nakon višegodišnjeg rada, planiranja, ulaganja, imati svi zajedno prilike svjedočiti pravim, vidljivim rezultatima. Okolnosti su se promijenile, međutim mi ne gledamo nazad. Idemo naprijed.

Svjesni da je novi ispit, vrlo zahtjevan. Odgovorno i mudro, naša je zadaća nastaviti važne investicije i razvojne projekte kako bi poduzetnici nastavili raditi, a građani osjetili vidljive rezultate za sredstva koja izdvajaju u lokalni proračun. A taj naš zajednički takujin je od Instituta za javne financije za svoju transparentnost ocijenjen čistom peticom.

I da, jedna godina tako duga u životu pojedinca, a tako kratka u životu grada kao što je naš Labin. U ograničenosti ljudskog djelovanja, upravo MI, sada u ovom trenutku želimo biti čimbenici velikih pomaka, investicija za budućnost, preobrazbe grada.

Šoht za nas nema cijenu

Početkom godine naš se rudarski div i simbol Labina, Šoht, uzdignuo kao zaštitnik Labinjana na svojim zdravim, čvrstim i postojanim nogama, zahvaljujući korištenju sredstava Europske unije u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna. Trud i rad na Šohtu za nas nema cijenu, jer emocija, ponos i odvažnost koju osjećamo kad ga vidimo, a vidimo ga gotovo iz svakog kutka našeg grada, vrijedi više od svake uložene kune. Iduće, 2021. godine slavimo 100. obljetnicu Labinske republike. Obilježit ćemo je zajednički s našim građanima a do tada posebno ćemo se posvetiti uređenju ključnih, memorijskih lokacija naše burne povijesti. Uredit ćemo Krvovu placu, mjesto s kojeg je 1921. godine krenuo bunt rudara, trajno ćemo osvijetliti Šoht te urediti pristup toploj vezi u kojoj će biti  smještena suvremena i interaktivna postava memorije rudarstvu. Na spomen našim najstarejimi, kovarima i njihovim famejama i temeljima za budućnost, naši najmlađima.

Najbolji u Hrvatskoj u kategoriji mladih

Upravo su te kategorije naših sugrađana u najužem nam fokusu. Nakon dogradnje vrtića Gloria te obnove škole i vrtića na Katurama, započinju radovi na obnovi krova dvorane OŠ Matije Vlačića. Svi radovi bit će gotovi do početka školske godine, koja će vjerujemo započeti u 'normalnim' uvjetima. Predvodnici smo, u 'top 10' gradova u Hrvatskoj po izdvajanju za stipendije naših srednjoškolaca i studenata. Na nama je da uredimo i unaprijedimo grad u koji će se svi nakon školovanja vratiti doma, zaposliti se i zasnovati svoje obitelji.

Ulažemo u gradska sportska igrališta, stvarajući uvjete za rekreativne sportove. Dobra je vijest da je za projekt rekonstrukcije Gradskog stadiona izdana građevinska dozvola, a još bolja da očekujemo rezultate natječaja na kojeg smo prijavili dio ove rekonstrukcije. Ništa nije preambiciozno i nikada  previše ulaganja  kada je riječ o mladima.

Naš rad je prepoznat. Najbolji smo grad u Hrvatskoj u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika te među pet najboljih gradova po kvaliteti života. Tako nas ocjenjuju oni koji su objektivniji od nas samih. To je dodatni poticaj da ne odustanemo od svojih dobrih pozicija.

Gospodarstvo u 2019. godini poraslo 35 posto

Labin je u posljednjih godina prošao intenzivnu gospodarsku tranziciju koja je upravo u ovoj godini potvrdila svoju opravdanost. Mudrom raspodjelom resursa i pridavanjem podjednake važnosti turizmu i proizvodnoj djelatnosti, Labin će ovu, svima turbulentnu godinu prebroditi ugodnije i znatno lakše, nego da smo 'stavljali sva jaja u istu košaru'. U prilog tome idu podaci FINE-e da je labinsko gospodarstvo u 2019. godini značajno raslo po svim važnim kriterijima: povećan je broj poduzetnika, zaposlenih osoba, ostvaren je rast prihoda a vrijednost investicija iznosila je više od 210 milijuna kuna što je za 35 posto više nego godinu dana ranije; rekao je Glavičić.

Tulio Demetlika

Glavičić je podsjetio i da je Grad u ovoj godini, u jeku najvećih izazova uložio gotovo 3 milijuna kuna u infrastrukturu Poslovne zone Vinež. "Otvaramo vrata investitorima i osiguravamo sigurno ulaganje. Početkom godine svoje je pogone proširio Systec Danielli, već idućeg mjeseca započinje s radom nova suvremena tvornica Novation Tech, a izgledna su ulaganja tvrtke Novatech. S druge pak strane, tvrtka Valamar je u ovoj godini uložila značajna sredstva u renoviranje i modernizaciju Centralne pripremnice hrane na Vinežu. Osim što se tu  zaposlilo 100 djelatnika ova djelatnost direktna je podrška razvoju lokalnog gospodarstva i domaće proizvodnje", kazao je.

Počinje javna rasprava o UPU Rabac

"Drago mi je reći da za tri dana u javnu raspravu upućujemo UPU Rabac, kojeg smo uskladili s nedavno usvojenim izmjenama Prostornog plana. Donošenje UPU Rabac   a njegovo donošenje bit će do kraja godine. Ovaj dokument omogućit će Rapcu  nove vizure i mogućnosti razvitka s novim turističkim, rekreativnim i kulturnim sadržajima u zoni Girandella, kao i nove mogućnosti planiranja najužeg centra Rapca, odnosno Rive.

U proteklih godinu dana  proveli smo 10 projekata sufinanciranih iz nacionalnih i europskih fondova u kojima je Grad Labin bio nositelj ili partner u projektu, a u isto to vrijeme kandidirano je te se nalazi u fazi pripreme više od 10 novih projekata. Posebno smo osnažili provođenje EU projekata i sa zadovoljstvom ističem da u našem gradu danas postoji golem ljudski potencijal, koji uspješno provodi najzahtjevnije projekte.

Projekt sustava odvodnje Labinštine ide dalje. Svoju upućenost jedni na druge i zajedništvo Labinština iskazuje i na ovom projektu. U proljeće su usvojene sve nužne izmjene prostornih planova, nakon čega je Elaborat zaštite okoliša predan nadležnom ministarstvu. Očekujemo da ćemo suglasnost dobiti ovih dana, a nakon toga počinjemo i s projektiranjem.

Jednako mi je draga i uspješna implementacija projekta RUNE, još jednog  zajedničkog projekta Grada Labina i Općina Labinštine. Milijune eura vrijednosti dobivenih putem međunarodnog natječaja najbolje će osjetiti naši građani dobivanjem optičke infrastrukture na rub svoje parcele za nula kuna. Svako će naše selo time steći jednake uvjete kao najuži centar grada.

Razvijamo nove platforme za razvoj, nova mjesta suradnje, nove pristupe za razmjenu ideja i mišljenja. U tome će nam pomoći digitalna tehnologija jer istinski vjerujem da dolazi vrijeme u kojemu virtualni svijet više nije prepreka među sugovornicima, već most i način spajanja koji će nam omogućiti jednu razinu više u socijalnom kontaktu čovjeka.

Krajem godine izgradnja Doma za starije

Toliko dugo priželjkivan početak izgradnje Doma za starije osobe, neće ništa omesti. Poručujem našim sugrađanima, Dom će se graditi. Treba nam više od svega. Zaslužili su naši stariji sugrađani da imaju u svom gradu mjesto za zlatno doba svoga života. Uz Grad Labin, Istarska županija sudjelovat će u sufinanciranju 50 posto glavnice i kamata na kredit. Očekujemo da će radovi  započeti  krajem godine.

Ovo je godina bez velikih koncerata, druženja, fešti, što građani razumiju i odobravaju. Odgovorno i strpljivo čekajući povoljnija vremena. To ne znači da je kultura stala. Naprotiv. Radimo originalne i inovativne, jednom riječju odlične projekte.

Uskoro građevinska dozvola za obnovu kina

Ponosimo se što je naša cakavica, dobila status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra ali još i više to da mi naš zajik gonamo kade god moremo. Da ga gonaju se više deca i mlodi. Cagodar je to. Mediteranski kiparski simpozij u posljednjih godinu dana doživljava pravu renesansu. Od ove će jeseni naš sve posjećeniji Park skulptura biti bogatiji za još jednu umjetninu.  Očekujemo skoro ishođenje građevinske dozvole za projekt rekonstrukcije zgrade Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin  i gradskog kina, uredili smo dragulj starogradske jezgre, naš Čirkolo. Kulturna strategija, temeljna smjernica očuvanja i razvoja naše bogate baštine i stvaralaštva zgotovljena je, i nakon završenog javnog savjetovanja, spremna je za donošenje na prvoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća.

Četvrtu godinu na čelu sam tima koji predano stvara i osmišljava nove ideje za boljitak našeg grada i načine na koje možemo te ideje realizirati. Ponosan sam na sve Vas, poštovani vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina i poštovani suradnici.

Ovim putem zahvaljujem svima Vama kao i građanima koji su mi sugerirali i ukazivali gdje imamo prostora za napredak. Takav veliki i snažan tim kao i stečeno iskustvo bit će mi saveznik u vremenu koji dolazi. Na to vrijeme gledam s optimizmom i entuzijazmom. Na kraju, a ne manje važno, posebne čestitke upućujem ovogodišnjim laureatima koji su, poput mnogih neimara u prošlosti ovoga grada, nesebično dali sebe i utkali svoj rad u njegovu dobrobit. Hvala Vam puno. U godini u kojoj slavimo 500-tu obljetnicu našeg Labinjana Matije Vlačića Ilirika, drage sugrađane kao i sve Vas  pozdravljam njegovim riječima „Albona, patria mea dolcisima“, završio je svoje izlaganje Valter Glavičić.

Labin ne živi samo od turizma

Saborski zastupnik Tulio Demetlika prisjetio se svog susreta s talijanskim gradonačelnikom u četvrtoj godini svog mandata, koji mu je rekao: „Znaš kako se prepoznaje uspješnost gradonačelnika i gradske uprave? Po tome kako je grad uređen i po dizalicama i buldožerima po gradu.“

„Danas ako dođete iz bilo kojeg pravca u grad Labin vidite da je grada uređen, vidite da se grade tvornice i infrastruktura u Poduzetničkoj zoni, grade se stanovi, obnavljaju škole i vrtići. Mali grad sa skromnim proračunom uspijeva pokriti sve segmenta života“, istaknuo je Demetlika.

Fabrizio Radin podsjetio je na svoju prošlogodišnju čestitku Gradu Labinu na uspješno prevladanoj tranzicijskoj Kalvariji iz 90-tih godina i u nastavku se osvrnuo na sadašnju krizu prouzročenu epidemijom: „Još više su u krizi područja koja žive samo od turizma i svoje proizvode i usluge plasiraju pretežito kroz turističku djelatnost. To nije slučaj u Labinu i iskreno vam čestitam na usmjerenost na širenje gospodarske djelatnost. Znajte da će vam Istarske županija u traganju za rješavanjem problema i promišljanju održivog razvoja uvijek kao do sada biti i partner i iskreni prijatelj uvijek spreman na suradnju.“   

Kantautorica, 'labinjonski tić', Elis Lovrić u uvodnom je djelu izvela 'Lijepu našu' i 'Krasna zemljo' te sjednicu završila s nekoliko svojih autorskih pjesama. Tijekom sjednice prikazani su kratki filmovi o dosadašnjoj obnovi šohta i budućem muzeju u bivšeg rudniku, djela labinskog studija  Level 52. Svečanost su moderirale Ana Černjul i Loredana Ružić Modrušan. (Tekst: Robi Selan, foto: Merika Photography)

Fabrizio Radin

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa