Istarski HDZ i pazinski gradonačelnik složni: Pazin ostaje sjedište županije!

0
Pazin više neće biti sjedište Istarske županije?
Pazin više neće biti sjedište Istarske županije?

"Izjava da Pula ponovo postaje sjedište Istarske županije, neistina je, jer Pula nikad nije bila sjedište Istarske županije", stoji u priopćenju predsjedništva HDZ-a Istarske županije kojim su reagirali na prijedlog saborskog zastupnika Valtera Boljunčića, koji je upućen na saborsku proceduru i kojim bi se "Puli vratio status središta Županije".

"Dok današnja Kukuriku koalicija raspravlja o regijama, u kojima će Istra izgubiti svoj status regionalne samostalnosti, koji joj je dala HDZ-ova većina u Saboru 1992. godine, svi trenutni događaji vezani uz državne institucije, kojima se sjedište upravljanja prebacuje u Rijeku, to potvrđuju", mišljenja su u HDZ-u.

Iz istarskog HDZ poručuju kako je Boljunčićeva izjava da se ispravlja povijesna nepravda koja je nanesena gradu Puli, a da se pritom Pazinu neće ništa oduzeti, totalna neistina. Naime, prema njihovom mišljenju, Pazin je i danas simbolički sjedište županije, a samim time spada u kategoriju velikog grada i to će izgubiti promijeni li se sjedište Istarske županije.

"Pula neće ništa posebno dobiti, već će dobiti simbolički status, a ni to, jer taj dio po planovima Kukuriku koalicije preuzima Rijeka", stoji u priopćenju predsjedništva HDZ-a Istarske županije.

Istarski HDZ: Pula nikada nije bila sjedište Istarske županije
Istarski HDZ: Pula nikada nije bila sjedište Istarske županije
Istarski HDZ: Boljunčić obmanjuje javnost

"U vrijeme aktualne gospodarske krize, kada nezaposlenost raste, oni koji imaju odgovornost danu od građana da se brinu o funkcioniranju lokalne samouprave, a ista politička koalicija ima tu odgovornost i na državnom nivou ti isti bave se politikanstvom šest mjeseci prije lokalnih izbora i kreću zabavljati narod kako bi ih obmanuli te još jednom preveslali, žele im preusmjeriti misli sa ključnih poteškoća ovih prostora. Njima samima važno je jedino na koji način ponovo prevariti birače i ostati na vlasti", poručili su iz HDZ-a pozivajući Boljunčića da odgovori je li se kao saborski zastupnik pobrinuo da ispuni dana obećanja poput izgradnje pulske bolnice, staračkih domova u Puli, Pazinu, Labinu i Umagu, otvaranju novih radnih mjesta i, kako kažu, još mnogo toga što je obećano građanima.

"Gospodine Boljunčić programi i obećanja vaše koalicije su bili konkretni i građani su očekivali konkretnu realizaciju istih, ako ne u cijelosti, a ono barem dobrim dijelom, a vi politizacijom i dalje želite zadržati masku na svom licu i zato konstatiramo – obmanjujete javnost", stoji u priopćenju predsjedništva HDZ-a Istarske županije.

Krulčić: Pazin je i ostat će sjedište Istarske županije!

Nakon što je IDS-ov saborski zastupnik Valter Boljunčić u saborsku proceduru uputio zahtjev da se Pula proglasi sjedištem Istarske županije, njegov stranački kolega i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić danas je za Radio Istru rekao kako se to neće dogoditi.

Krulčić je izjavio kako će iz Grada Pazina Vladi i Saboru poslati protuargmente za ostanak županijskog sjedišta u Pazinu, navevši kao jednu od ključnih zemoljopisni položaj i prometnu povezanost, te to što su u Pazinu smještene i brojne državne institucije što ga, kaže, čini značajnim administrativnim sjedištem. Krulčić je rekao i kako unutar IDS-a nije bilo razgovora o ovom pitanju, a nije ga, kaže, ni zastupnik Boljunčić kontaktirao prije slanja svog zahtjeva u saborsku proceduru.

"Pazin je, i ostat će sjedište Istarske županije, ali bih ipak naglasio da je čak i unutar iste porodice moguće imati različitih mišljenja, a ipak imati moguć suživot. tako su različita razmišljanja dozvoljena i unutar iste stranke jednog demokratskog društva", zaključio je na kraju pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa