Licul: Nijedan kandidat za župana ne predlaže rješenja

0
Konferencija za medije Ladonje
Konferencija za medije Ladonje

„Dok se dva aktualna kandidata za župana medijski prepucavaju i bave isključivo samopromocijom, primijetili smo da nitko od njih ne osjeća potrebu da aktualizira stvarne probleme i predlaže rješenja, što se u predizbornom periodu jedino od njih očekuje“, izjavio je pulski gradski vijećnik Mauricio Licul na konferenciji za medije u prostorijama Ladonje u Puli.

„Iako je Ladonja trenutno u fazi organizacije predizbora, želimo ukazati na neke od problema s kojima se građani Istre upravo suočavaju“, dodao je.

„Posljednjih nekoliko dana smo zaprimili veliki broj pritužbi građana vezanih uz nepravednu preraspodjelu sredstava, pogotovo neprofitnim organizacijama. Tužno je da svi redom žele ostati anonimni zbog opravdanog straha od revanšizma predstavnika aktualne vlasti“, smatra Licul i dodaje kako dugogodišnjim promoviranjem građanske pasivnosti i zanemarivanjem građanske aktivnosti, aktualna politika direktno utječe na nedostatak zajedništva i gubitak vjere u funkcioniranje regije.

Neprofitno djelovanje i udruživanje pravo je svakog građanina, a financiranje iz zajedničkog proračuna mora biti ravnomjerno raspoređeno, mišljenja je Licul. „Nitko nema ovlasti prema vlastitom nahođenju odlučivati koje djelatnosti zaslužuju veću, a koje manju financijsku potporu, ako se ta sredstva raspoređuju iz proračuna!“, kazao je i dodao kako se građani ujedinjeni oko bilo kakve inicijative koja se protivi odlukama aktivne politike, stalno  marginaliziraju, na sve moguće načine demotiviraju i guraju u treći i nebitan plan. Podsjetio je na Rockwool, Kaštijun, Plomin itd.

Neki gradovi poput Rovinja, ističe, još uvijek nemaju osnovane mjesne odbore iako u Statutu grada ta odredba stoji već više od desetljeća. „Dosad nije provedena niti jedna akcija od strane aktualne vlasti u Rovinju koja ima za cilj aktualiziranje i osnivanje mjesnih odbora. Utjecaj predstavnika postojećih mjesnih odbora na aktualnu politiku gotovo da i ne postoji“, kazao je Licul.

Tim građanima želi javno poručiti kako se Ladonja već godinama zalaže za otvorenost i veću uključenost građana u političko djelovanje. „Borimo se svim snagama za pravedniju preraspodjelu namjenskih sredstava za neprofitne organizacije iz proračuna prema modelu kojim visinu sredstava određuje broj članova ili korisnika neprofitne organizacije, a ne politika“, dodao je.

„Ladonja će se i dalje zalagati za osnivanje mjesnih odbora u gradovima koji ih još uvijek nemaju. Mjesni odbori su temelj građanskog aktivnog političkog djelovanja. Također, zalagati ćemo se i dalje za transparentnost u radu neprofitnih organizacija, te ćemo nastojati podržati sve projekte koji imaju za cilj promovirati i izvještavati građane o radu svih neprofitnih organizacija u Istri, koje su potpomognute iz proračuna jedinica lokalne samouprave“, napomenuo je Licul te zaključio: „Predlažemo svima koji se pripremaju na kandidaturu na predstojećim izborima neka se počnu baviti problemima koji u ovom trenutku muče građane, a ne retorikom i samopromocijom!“

Ladonjina Interpelacije o bazenu na Pragrandeu

„Predložio sam u ime Ladonje točku dnevnog reda za sljedeće gradsko vijeće o bazenu na Pragrandeu, koji ima sve preduvjete da se realizira. Potrebna je samo volja i želja IDS-a i Borisa Miletića. Nemojmo zaboraviti da je Boris Miletić uspio naći formu kako privatizirati NK Istru i zaduženjem grada Pule izgraditi novu zapadnu tribinu stadiona, a nije uspio u šest godina svog mandata riješiti jednu jedinu česticu u vlasništvu države koja je zadnja prepreka za izgradnju bazena na Pragrandeu“, izjavio je Licul.

Pojasnio je kako sukladno dosadašnjim objašnjenjima da država nije dopuštala rješavanje pitanja te upitne čestice iz Ladonje predlažu da se zatraži rješavanje te zadnje barijere kako bi se moglo krenuti sa realizacijom projekta bazena. „Glavni projekt je izrađen. Građevinska dozvola je ishodovana. Sve je plaćeno gradskim novcem pod dirigentskom palicom Borisa Miletića. Prema tome da raspravimo na Gradskom vijeću o tome što se namjerava dalje raditi i do kad će Pula biti jedini grad uz more bez bazena“, rekao je.

Osvrnuo se i na izjave Borisa Miletića da fizika tla nije osobito povoljna za bazen na toj lokaciji. „Mehanička stabilnost koju spominje Boris Miletić je davno poznata, bila je znana i prije provedbe natječaja 2002 godine. Pa ukoliko je Miletić kao gradonačelnik Pule bio uvjeren od početka da to nije dobro mjesto za gradski bazen kao što to sada kaže, zašto je potrošio gradski novac na izradu glavnog projekta i građevinske dozvole? Govorim o oko 2.5 milijuna kuna, našeg novca. Novca svih građana Pule, za kojeg eto deset godina nakon što je proveden natječaj za bazen saznajemo da je možda bačen u vjetar“, kazao je Licul na kraju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa