Jakovčić: Destabilizacija Istre nije uspjela, ovo je Kajinov politički kraj

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

„Prije dva mjeseca ocijenio sam smjenu pulskog i istarskog SDP-a pokušajem destabilizacije Istre. Danas vjerujem da je svima jasno da je to doista bio izravan pokušaj da se Istra i Pula destabiliziraju šest mjeseci pred lokalne i županijske izbore“, rekao je istarski župan Ivan Jakovčić 14. siječnja u Puli.

„Akcija, koju je, nažalost, osobno vodio a i dalje je  vodi predsjednik SDP-a Zoran Milanović, na sreću u potpunosti je propala. Jedino u čemu je Milanović uspio je stvaranje nove koalicije DKL - Damijanac, Kajin, Langer, a sve ostalo je propalo“, dodao je.

Pojasnio je kako je propala najava „velike koalicije“ protiv sadašnje županijske uprave i prije nego što je uopće nastala. „Želim se zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima IDS-a, SDP-a i HNS-a što su ostali čvrsto na pozicijama odgovornosti prema građanima Istre. Građani Istre, siguran sam u to, od svih nas traže visoku odgovornost u upravljanju Istrom i neće nikada odobriti metode kaosa, razbijanja i u zadnje vrijeme, mržnje“, rekao je Jakovčić.

Smatra kako smo zadnjih mjeseci svjedoci nevjerojatnih optužbi pojedinaca upućenih Istri koje, siguran je, ne mogu donijeti ništa dobroga. „Istra je upravo politikom etičke i etničke te vjerske tolerancije dosegla najviše standarde i kvalitetu življenja na svijetu, ne samo u Europi. Istra je svjetska oaza tolerancije i najširom suradnjom svih, IDS-a, SDP-a i HNS-a s mnogim udrugama, a posebno udrugama manjina i umirovljenika, postala je svojevrsni simbol uspjeha u Hrvatskoj.

Današnje teške ekonomske i socijalne prilike u Istri neće se razriješiti sukobima", veli Jakovčić, već isključivo suradnjom sa strankama, udrugama, suradnjom među ljudima koji žive u Istri. „Oni koji zagovaraju politiku sukoba idu logikom 'što gore, to bolje', nanose neprocjenjivu štetu građanima Istre“, mišljenja je Jakovčić.

Naglašava kako Istra nije u sukobu sa Zagrebom te da je to potpuno lažna i kriva ocjena. „Istra može biti u sukobu samo s onima koji bi Istrom upravljali iz Zagreba. S takvima smo u sukobu ili ćemo biti u sukobu. Istrom će se upravljati ovdje, u Puli, u Istri i nigdje drugdje“, naglasio je.

Na pitanje novinara Jakovčić je rekao kako se nije čuo s premijerom Milanovićem i dodao da je njegov stranački kolega Boris Miletić od strane IDS-a zadužen za koordinaciju u Kukuriku koaliciji te će on dobiti poziv za sastanak koji će, nada se Jakovčić, biti sazvan uskoro.

Jakovčić: Milanović se mora očitovati o Kajinovim izjavama

Komentirao je i izjavu Damira Kajina u kojoj je Furija Radina usporedio s Mussolinijem. „Prije svega se želim svim svojim srcem solidarizirati s kolegom Radinom i Talijanskom unijom. Uspoređivati Radina s Mussolinijem, a Talijane praktički proglašavati fašistima, govori sve o gospodinu Kajinu. To je njegov politički kraj“, rekao je i dodao kako Kajin uopće nije bitan. „Svi oni koji misle da je Kajin bitan, varaju se. Ja očekujem očitovanje gospodina Milanovića. On mora reći da li još uvijek podržava ovakvog kandidata za župana Istre, jer je Milanović stao iza njega, a ne istarski SDP“, izjavio je Jakovčić.

„Radin je danas predsjednik Saborskog odbora za manjinska i ljudska prava. Na to je mjesto došao voljom većine u parlamentu, voljom naše koalicije u kojoj je SDP najjača stranka", rekao je i naglasio da se Milanović osobno mora očitovati o ovoj Kajinovoj kvalifikaciji te napomenuo kako se o tome ne može se i ne smije šutjeti . „U protivnom se daje prešutna podrška Kajinu što je u modernoj Hrvatskoj naprosto zastrašujuće“, mišljenja je Jakovčić.

Na kraju je dodao kako mu je vrlo važno da se Talijani sada solidariziraju oko te ocjene, jer su, napomenuo je, sukobi koji mogu nastati u Istri slični onima koji su bili u vrijeme etničkih sukoba, naprosto zastrašujući.

„Ovo je na neki način najnoviji pokušaj da se nakon toliko desetljeća Hrvati i Talijani u Istri zavade. Onda naravno dolaze na red i svi oni naši sugrađani koji su došli živjeti u Istru. To je tragedija takvih ocjena, a jedan premijer mora imati hrabrosti i reagirati te reći svom kandidatu za župana: Dosta je bilo, ne podržavamo te više!",  zaključio je Jakovčić. (Tekst i foto: Paola Albertini)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa