Kako je Kajin u samo dva mjeseca od protivnika postao zagovornik ugljena u TE Plomin

0
TE Plomin
TE Plomin

"Nemojte radi svog obraza glasati za karbon, recite ne ugljenu, jer koza ni krepala", poručio je 19. listopada, na konferenciji za medije u Pazinu saborski zastupnik Damir Kajin, pozivajući vijećnike Županijske skupštine da ne glasuju za TE Plomin na ugljen.

"Kada govorimo o Plominu na ugljen, treba centralnoj vlasti poručiti da duh Istre mora ostati nepokoren!", zaključio je tada Kajin.

„Građani u Istri  su svi apriori protiv ugljena kao energenta. Na kraju krajeva, struja iz ugljena skuplja je od one iz plina i izgradnja termoelektrane na plin dvostruko jeftinija od one na ugljen. Pustimo priče da će po izgradnji Plomina C zrak na Labinštini biti čišći nego u Zagrebu. Da je tome tako ta dobrobit ne bi zadesila Istru nego neki drugi centar, možda prije svega Zagreb“, rekao je Kajin i pozvao vijećnike Skupštine Istarske županijske skupštine da »radi svojeg obraza« ne glasuju za izgradnju termoelektrane Plomin C na ugljen.

O traženju da Vlada raspiše referendum o Plominu 3 saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin tada je rekao: "Vjerojatno će Vlada, da budem ciničan, prije raspisati referendum o financijsko-političkoj autonomiji Istre nego o Plominu 3. Ugljen neće zaustaviti politički Zagreb", zaključio je Kajin te naglasio da se „Zagreb može natjerati da promijeni mišljenje nakon izjašnjavanja Labinjana na referendumu“.

Samo dva mjeseca kasnije, nakon što mu je šef te iste Vlade u Zagrebu obećao podršku za kandidaturu za župana, Kajin potpuno mijenja stajalište o TE Plomin. Više ne spominje referendum, a ugljen kao energent uzima kao gotovu stvar.  

Naime, na pitanje novinara Glasa Istre u prvom intervjuu nakon objave kandidature za župana uz potpru SDP-a, je li za ugljen ili plin, Kajin odgovara:

- Da sam ja bio župan, sigurno bi bio plin. Jakovčićevo sjedenje na dvije stolice ne može se okončati od danas do sutra jer je on dao suglasnost za ugljen. Gradonačelnici i općinski načelnici već raspoređuju ekološku rentu. Gradi se vodovod za Ravni. I što ja sad mogu tu promijeniti?

*Ali Vlada nije zajamčila dvjesto milijuna eura koje je Županija tražila na ime odštete za Labinštinu?, pita ga novinar

- Ma kakvih dvjesto milijuna, ma tko može ucjenjivati nekoga s takvom svotom ako se radi o investiciji od 800 milijuna eura? U te Jakovčićeve priče vjerujem kao i u Gugenheim muzej, „Brijuni“ rivijeru“ i preseljenje Uljanika – odgovara Kajin iako dobro zna da je premijer Milanović tijekom posjete Labinu rekao da će Labinština biti obeštećena zbog TE Plomin C na ugljen.

Dakle, Kajin po cijenu podrške SDP-a svojoj kandidaturi ne samo da je odustao od plina kao energenta, već smatra da za to Labinjani ne bi ništa trebali ni dobiti. Jer tko su oni da se protive tako velikoj državnoj investiciji.  

I na kraju, zašto umjesto rečenice „da sam ja bio župan, sigurno bi bio plin“ nije rekao „kada ja budem župan, sigurno će biti plin“. (Eleonora Vlačić)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa