Imba, Srećko Labinjon i Rene vraćeni u more nakon oporavka u pulskoj bolnici za kornjače

0
Žarko Jaković vraća Imbu u more
Žarko Jaković vraća Imbu u more

Imba, Srećko Labinjon i Rene 5. studenog sretno su zaplivali na pulskoj plaži Ambrela. Nije riječ o „zimskim“ kupačima već o kornjačama koje su se proteklih šest mjeseci liječile u Centru za oporavak morskih kornjača na Verudeli u Puli.

Jedina bolnica za kornjače u Hrvatskoj u proteklih je šest godina od kad postoji, izliječila i vratila u more više od 70 kornjača. Kako je rekao stručni voditelj u centru Željko Jaković, samo ove godine u bolnicu je dovezeno i iz nje uspješno otpravljeno 13 kornjača.

„Ove su sad zdrave, dobro jedu i kreću se, a jednu smo ipak zadržali na oporavku“, kazao nam je Jaković. Rene je na oporavku završio zbog ozljede peraje i oka, Srećko zbog ozljede vrata, a Imba se prejela školjaka zbog čega je imala problema sa crijevima. Sve tri sretno su zaplivale u svoje prirodno stanište.

Kornjača je sretno zaplivala
Kornjača je sretno zaplivala

Prethodno su stavljene markice kao oznake. „Bilo bi idealno da uz pomoć satelita možemo pratiti njihovo kretanje, no to je preskupo. Za sada ih ovako označavamo u slučaju da ih opet zateknemo ozlijeđene da možemo vidjet njihov napredak, rast ili eventualno neke nove ozljede ili bolesti“, rekao je Jaković.

Priznao je da nikad nije lako oprostiti se od ovih životinja o kojima su se pola godine brinuli, hranili ih i čistili, no svaka prigoda da ih vrate u more, ipak ih veseli. „Iako su naši akvariji dovoljno veliki, ipak je to za njih mali prostor i more im je idealan dom“, rekao je jaković na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa