Pulski HDZ: Jakovčić se boji Kajina

0
Ivica Butorac i Zrinko Kajfeš
Ivica Butorac i Zrinko Kajfeš

„Župan i IDS uz potporu SDP-a, šporku trgovinu Istrom i istarskim vrijednostima, umotali su u folklorni cirkus kojeg su izveli na tematskoj sjednici Županijske skupštine na kojoj je bilo govora o Plominu. Pri tom su županu bitnije elementarne norme kulturnog ponašanja od stvarne borbe za Istru i istarske vrijednosti“, izjavio je 5. studenog na konferenciji za medije u Puli predsjednik Gradskog ogranka HDZ-a Zrinko Kajfeš. 

Smatra da je Plomin C prevažna i preozbiljna tema stoga je, kako je naglasio, nedopustivo pristupati  joj neozbiljno, nestručno i paušalno, kako joj, ističe, pristupaju vladajući u Istri. „Poseban problem je taj što oni sami nisu sigurni što misle i što žele  jer sam župan kad je s premjerom onda je za ugljen, kad je na tematsko sjednici onda je za plin, kad potpisuje plan 21 onda  nije znao za što je. Dakle, osim neznanja i nestručnosti još veći problem je njihova neodlučnost, nevjerodostojnost i nekonzistentnost. Propušteno je jako puno prilika, mogućnosti i šansi u kojima se mogla pokazati stvarna borba za Istru i istarske vrijednosti“, veli Kajfeš.

Mišljenja je da je zadnja prilika za to bila posjet premijera Milanovića Labinu, kada su, ističe, županu bile bitnije elementarne norme kulturnog ponašanja od  artikuliranja istarskih očekivanja. „Upravo takvim ponašanjem on je gurao glavu u pijesak i iskazao se kao farizej, a naši unuci plaćati će grijehove farizeja“, izjavio je. 

Kajfeš se pita zašto saborski zastupnici nisu pozvani na tematsku sjednicu. Smatra da je tomu tako jer je Jakovčića strah Kajina koji je, izgleda u pravu kad kaže da se IDS privatizira. „Nepojmljivo je pozvati stručnjake na tematsku skupštinu i ne dopustiti im da iznose svoje viđenje stvari. Dakle, poruka koju župan šalje je da se nasuprot stručnosti protežira paušalnost, nestručnost i aljkavost, jer kako objasniti da mu se na tematsku sjednicu nisu odazvali predstavnici ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša. Ako se ne varam oni su zajedno na vlasti na državnom nivou, zamjenik Ministarstva gospodarstva je imenovan iz redova IDS-a  Vjerojatno će imati vremena doći na otvaranje vinske ceste, ali na ovako prevažnu temu kao što je Plomin C, eto nije stigao, imao je važnijeg posla“, rekao je Kajfeš.

Ističe da je ta tematska sjednica „šarlatanski“ pripremljena i da ukazuje na cirkus i aljkavost s jedne strane, a s druge strane na nevjerodostojnost i manipulaciju. „Nevjerodostojnost je očita jer IDS jednu politiku vodi u saboru, drugu u Vladi RH, treću na tematskoj sjednici IŽ, četvrtu prilikom susreta s premijerom, a cijenu takvog nesnalaženja  plaćaju stanovnici  Istre“, naglasio je.

Povijest se ponavlja, ističe Kajfeš i kao primjer navodi Rockwool, Plomin II, Brijuni rivijeru i Arenaturist. „Konstanta svih tih investicija je trgovanje Istrom, Istarskim dobrima i Istarskim vrijednostima i zdravljem Istarskega čovika, a isto tako konstanta je prebacivanje odgovornosti na nekog drugog“, izjavio je Kajfeš uz napomenu da tu nema ni stručnosti, ni poštenja, a ni vjerodostojnosti.

„Nasuprot bespoštednoj borbi za Istru župan nam nudi farsu od tužbe upućene na krivu adresu. Njegova politika je politika dvi kantrige. Stia bi siditi i u Zagrebu i Istri, a tukati če ga da će flisnuti na pod koliko je dug i širok“, zaključio je.

Njegov kolega, tajnik pulskog HDZ-a Ivica Butorac smatra kako odluku o tome koji energent i tehnologija će se koristiti za Plomin, treba pustiti struci.

„Moramo biti svjesni realnosti situacije. Nažalost, lokacija Plomina je već prostorno opterećena i ekološki oštećena, elektrana na ugljen tamo postoji već više od 40 godina, postoji i luka za rasute terete, tako da se ugljen nameće kao prirodan slijed stvari. No, kakva god je odluka donesena javnost je morala biti kvalitetno i detaljno upoznata o prednostima i nedostacima svakog od eventualnih energenata koji bi se koristili u elektrani. Ako lokalna zajednica smatra da ugljen nije najsretnije rješenje onda joj se treba omogućiti da izrazi svoj stav, pa bi i Vlada trebala naći vremena za dijalog za ljudima koji tamo žive“, kaže Butorac i ističe kako svako rješenje koje struka predloži, bez obzira na energent, mora u najmanju ruku zadržati postojeće prostorne i ekološke uvjete mikrolokacije a ne ih dodatno pogoršavati, odnosno mora nastojati iste poboljšati ako je to ikako moguće.

Mišljenja je kako je izgradnja elektrane Plomin ozbiljan i važan projekt za Hrvatsku da bi se njime politički trgovalo i igralo po sistemu toplo-hladno kako to radi koalicija IDS-SDP. „To je projekt od nacionalnog interesa, značajna investicija koju ne treba olako odbacivati u vrijeme kada su investicije svugdje stale, pa tako i u Istri“, izjavio je.

Stoga ga čude dvostruka mjerila koalicije IDS-SDP koja na državnoj razini očito podržava izgradnju elektrane na ugljen, dok istovremeno na lokalnoj razini koalicija IDS-SDP poput mađioničara prodaje Istranima jeftinu iluziju podnoseći tužbe protiv resornih ministarstava, tražeći tematske skupštine Županije i licitirajući referendumom o izgradnji elektrane, politizirajući izgradnjom Plomina u dnevno-političke svrhe. „Zapravo, koaliciju IDS-SDP ne zanima ni Plomin, ni zaštita okoliša, ne zanima ju ni interes građana Istre, ni razvoj Republike Hrvatske, ne zanima ih ni ugljen, ni plin. IDS-SDP  zanimaju samo njihovi mandati. Nevjerodostojni su, nedosljedni i netransparentni“, rekao je Butorac. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa