Licul: Koza danas vidi puno bolje i dalje, nego što IDS misli

0
Mauricio Licul
Mauricio Licul

"Mi u Ladonji već duže vrijeme upozoravamo na igrokaz koji se spremao u Županijskoj skupštini, i on se zaista i dogodio na posljednjem zasjedanju u Pazinu. Još jednom smo potjerali IDS na brisani prostor, opet su morali povući očajnički potez kako bi skrenuli pozornost građana Istre sa sebe i svoje odgovornosti za gradnju Plomina 3 na ugljen", rekao je na konferenciji za novinare, održanoj 5. studenog, Mauricio Licul.

Podsjetio je na kronologiju događanja, nakon što je Ladonja uputila zahtjev za hitnom raspravom o gradnji TE Plomin 3, i nakon što je zatražila da županijski vijećnici zauzmu jasan stav po tom pitanju. Tada se probudio i IDS. Loše kopirajući Ladonju, te sada i oni traže raspravu.

U međuvremenu se po hitnom postupku šalje Prijedlog Zakona o energiji u Sabor, a taj zakon oduzima Istri bilo kakvu moć da utječe na energent u Plominu 3. Zanimljivo je, ali i indikativno naglasiti da dvoje IDS-ovih saborskih zastupnika Valter Boljunčić i Giovanni Sponza, taj Zakon podržavaju bez ikakvih primjedbi.

Par dana nakon što su digli ruke za spomenuti Zakon potpisuje se koalicija IDS-SDP u Puli. Slijedi igrokaz u Pazinu u režiji IDS-a koji je još jednom dokazao da dobro trguje foteljama, pa čak i onda kad je valuta kojom se one plaćaju zdravlje nas Istrijana.

Naime, dan nakon što je Ivan Jakovčić predložio referendum i tužio Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te zatražio poništenje rješenja za gradnju Plomina 3, isti župan tvrdi da Vlada u kojoj sjedi i IDS može napraviti što god želi. A IDS-ov igrokaz o Plominu je samo dokaz da je ta stranka na čelu sa Jakovčićem odavno istrgovala Plomin na ugljen, kazao je Licul.

Onaj tko je Plomin 3 na ugljen i doveo u Istru, sigurno ga neće izbaciti iz Istre

Jedini trenutak kad je Plomin 3 na ugljen mogao biti zaista odmaknut od Istre je vrijeme kada se lani dogovarala Kukuriku koalicija uoči prošlih parlamentarnih izbora.

Da su IDS i Jakovčić zaista imali želju zaštititi Istru od Plomina 3 na ugljen, mogli su uvjetovati IDS-ov ulazak u koaliciju upravo time i onda predložiti eventualni referendum. Ali nisu to tada učinili. Dapače, tada je Jakovčić kao predsjednik IDS-a pristao da se kao energent u Plominu 3 koristi ugljen, bio je to njegov zalog koaliciji.

Predsjednik SDP-a i premijer Milanović u više je navrata javno naglasio kako se prije godinu dana IDS nije protivio Plominu 3 na ugljen.

Dakle, onaj tko je Plomin 3 na ugljen i doveo u Istru, sigurno ga neće izbaciti iz Istre. Najbolji primjer za ovu tvrdnju je Rockwool – IDS ga je doveo i omogućio izgradnju tvornice, i sada kada tvornica radi IDS je protiv nje i tobože se u medijima prikazuje kao zaštitnik interesa građana Istre, rekao je Licul, te konstatirao kako na osnovu svega može bez ikakvih pitanja i sumnji konstatirati da zaista IDS na čelu sa Jakovčićem i službeno drži građane Istre za blago.

Međutim, jako podcjenjuju građane Istre. Koza danas vidi mnogo bolje i dalje, nego li što to IDS misli, ustvrdio je obraćajući se novinarima, Licul.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa