Medulinski poduzetnici pozivaju građane da progovore o problemima u općini

0
Nakon Roberta Cukona stavove je iznijela i Udruga poduzetnika
Nakon Roberta Cukona stavove je iznijela i Udruga poduzetnika

Nezadovoljstvo žitelja Općine Medulin, vezano uz događaje oko izgradnje kanalizacije, ne jenjava. Naime, o problemu izgradnje kanalizacije na području Općine Medulin prošlog se tjedna očitovao Roberto Cukon u otvorenom pismu načelniku Općine Medulin Goranu Buiću.

Nakon spomenutog pisma, na adresu našeg portala pristiglo je i priopćenje koje je u ime Udruge poduzetnika Općine Medulin poslao Rade Živadinović, a vezano također uz izgradnju medulinske kanalizacije. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U veljači ove godine objavili ste stavove građana i Udruge Poduzetnika Općine Medulin o predstavljenom novom konceptu-idejnom rješenju izgradnje kanalizacije u Medulinu odnosno izgradnje pročistača III stupnja (MBO) i njegovom priključenju na postojeći havarijski ispust u Kaželi u članku "Protiv načelnika Buića i medulinski poduzetnici".

Udruga poduzetnika je tada bila jedna od rijetkih koja se usudila osporavati predloženo projektno rješenje  pa su primjedbe proslijedili nadležnima i građanima (projekt Jadran-Medulinska kanalizacija, Izvještaj sa zbora građana 31-01-2012).

Prikupili smo niz novinskih članaka u kojima se kronološki od 2005. godine može pratiti povijest pokušaja gradnje medulinske kanalizacije. U članku koji je nedavno objavljen u Glasu Istre navodi se da lokalna vlast odustaje od projektnog rješenja predloženog 31. siječnja 2011. i da se odustaje od izgradnje pročistača III stupnja ( MBO) te da se ide sa izgradnjom mehaničkog pročistača.

Proces izgradnje kanalizacije ponovo usporen i vraćen na početak

Nismo sretni što su se naše prognoze i ostvarile i što je proces izgradnje medulinske kanalizacije ponovo usporen i vraćen na početak. Svjesni smo da je daljnja izgradnja kanalizacije upitna.

Dolaze nam novi izbori i bojimo se da će se i nakon njih ponovo mijenjati projektna rješenja, postavljati nove političke podobne osobe za vođenje projekata i da će se razvoj općine usporiti.

Dana 30. listopada 2012. održana je javna tribina koju je organizirala Hrvatska Umirovljenička Stranka (HUS) Općine Medulin na čelu sa predsjednikom Viktorom Peruškom.

Jedna od  tema je bila analiza cijene vode i sredstva koja se kroz cijenu vode prikupljaju za izgradnju i održavanje kanalizacije. Ta sredstva bi mogla biti dovoljna za izgradnju kanalizacije pod uvjetom da ih uplaćuje i Arenaturist kao najveći potrošač vode i kada bi više kućanstava bilo priključeno na sustav, a čemu je preduvjet izgradnja mehaničkog pročistača i podmorskog ispusta na Marleri.

Na skupu sam se u svoje osobno ime i u ime udruge poduzetnika osvrnuo na rad Općinskog komunalnog poduzeća "Albanež" i citirao izvješće ovlaštenog državnog revizora, koji je obavljen u 2009. godini, a odnosi se za 2008. godinu: "Državni ured za reviziju je mišljenja da se preispita udjel rashoda za zaposlene u strukturi ukupnih rashoda...  Rashodi za plaće i osnovni materijalni troškovi zaposlenika (administracije) su  u 2008. bili veći od 3 milijuna kuna."

Novac potrošen za plaće djelatnika "Albaneža" bio bi dovoljan da sami izgradimo pročistač

Pretpostavljam da su rashodi u 2012. i veći od 4 milijuna kuna..  Izjavio sam da su za plaće djelatnika "Albaneža"  u posljednje četiri godine potrošena sredstva koja bi bila dovoljna da sami izgradimo pročistač otpadnih voda, a da je s ostalim utrošenim sredstvima bilo moguće izgraditi i kopneni i podmorski ispust u Marleri.

Navedeni rashodi su neuobičajeno visoki. Stručni kadar je prevelik s obzirom na tempo izgradnje kanalizacije. Potrebno je ili ubrzati proces izgradnje kanalizacije ili smanjiti stručni kadar u protivnom  gradnja kanalizacije na dosadašnji način ima smisla samo za zaposlenike. Krajnje je vrijeme da postavimo pitanje "kamo to sve vodi i treba li nam takva lokalna vlast koja nije spremna  postupati  ni  po nalogu ovlaštene i stručne državne revizije.

Citat (o projektu izgradnje kanalizacije): "Državni ured za reviziju nalaže na temelju sveobuhvatne i detaljne analize dosadašnjeg toka projekta,donošenje cjelovitog plana provođenja projekta kojim bi se detaljno utvrdile sve aktivnosti koje je potrebno poduzeti da se projekt završi ,odredili nositelji aktivnosti, izvori financiranja, rok za provođenje pojedinih aktivnosti  i krajnji rok završetka projekta, te poduzimanja potrebnih radnji za ostvarenje planiranih aktivnosti i završetak projekta u utvrđenim rokovima". ( ono isto što drugim riječima pita i građanin Robert Cukon). Financiranje izgradnje kanalizacije kroz cijenu vode je dozvoljeno, ali samo pod strogim uvjetima određenim zakonom, a na što je revizija i upozorila.

Roberto Cukon: Načelniče, zašto vam služi glava?


Kroz cijenu vode građani plaćaju reket komunalnom poduzeću

Kako projekt medulinske kanalizacije i dalje nema ni glavu ni rep i kako nalog revizije nije uopće proveden, proizlazi da kroz cijenu vode građani plaćaju svojevrsni reket općinskom komunalnom poduzeću "Albanež", a što je na skupu i rečeno. Zašto građani pristaju na izrabljivanje zašto se ne organiziraju i ne usprotive tome.

Na skupu se pokušalo odgovoriti na i na to pitanje. Govorilo se o sukobu interesa i korupciji kao glavnom razlogu. Korumpirani sustav se nametnuo kao standard ponašanja i jedina mogućnost građanima da u svakodnevnom životu ostvare nekakav minimum svojih potreba. I sami građani odavno su se prilagodili i sami postali dio takvog sustava jer kao pojedinci nisu imali ni znanja, ni snage da mu se sami suprotstave.

Udruga Poduzetnika će uvijek podržavati ovakve skupove ma tko ih organizirao. O povijesnim stranputicama izgradnje medulinske kanalizacije kao preduvjetu daljnjem turističkom i ekonomskom razvoju općine kritički su govorili i istupali uglavnom i samo predstavnici HUS-a, Viktor Peruško, predstavnici nezavisne liste Emila Jukopile i predstavnici Udruge Poduzetnika i građanin Robert Cukon.

Koristim ovu priliku da uputim javni apel i ostalim društvenim i političkim čimbenicima u općini Medulin da javno progovore o kanalizaciji i drugim problemima u općini Medulin", poručuje u ime Udruge poduzetnika Općine Medulin, Rade Živadinović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa