Kajin: Bude li trebalo, ići ću i kontra IDS-a, ali teška srca

0

Istra je pred prijelomnicom. Mi je možemo homogenizrati kao 90-ih i možemo konsolidirati stranku. No, možemo i rascijepiti IDS, što za posljedicu može imati nepopravljivu političku štetu - rekao je Damir Kajin za Jutarnji list.

IDS, naime, samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora prolazi jednu od svojih najtežih kriza. Iako su dobar dio biračke podrške izgubili još na zadnjim lokalnim izborima 2009., krizu je do vrhunca doveo sukob dvojice čelnih ljudi IDS-a - šefa Ivana Jakovčića i potpredsjednika Damira Kajina. A o tome hoće li se u konačnici njih dvojica razići ili će ipak postići kompromis, uvelike ovisi i sudbina IDS-a, kao i rezultat stranke na lokalnim izborima, piše Jutarnji list.

Za sada ni jedan, ni drugi ne odustaju od onoga što su najavljivali. Jakovčić je više puta potvrdio kako se više neće kandidirati za župana te je najavio svojevrsno povlačenje iz politike i odlazak u poslovne vode. Neće se vjerojatno, izjavio je u nedavnom intervjuu, kandidirati ni za predsjednika IDS-a. S druge strane, Kajin je najavio da neće odustati od kandidature za istarskoga župana - s podrškom IDS-a ili bez nje.

- Ekipa Ivana Jakovčića iz izvršne vlasti - tih šest, sedam gradonačelnika poručuje mi - “svi da, ali ti, Kajin, ne!” A ja im kažem - možete me poniziti ili uvrijediti, ali ne možete me podcjenjivati. Dao sam IDS-u cijelog sebe i vjerujem u tu priču - ustvrdio je Kajin. - Zašto vas neće - pitam.

- Zato što više ne bi bilo “tko je jamio, jamio je” i zato što dio onih koji su sada na funkcijama zasigurno na njima ne bi ostao. To im poručujem. Borit ću se protiv karijerista u IDS-u. Pojedinci žele izvršnu vlast za sebe, a ja hoću tu izvršnu vlast vratiti onima kojima pripada - Istrijanima - rekao je Kajin.

Sukob Jakovčića i Kajina nije nov. Traje godinama. Kajin će reći kako su u zadnjih osam godina jedva toliko puta i razgovarali. Jakovčiću zamjera apsolutistički način na koji vodi stranku, a posebice što za nasljednika na mjestu župana želi postaviti svog čovjeka. Kajin smatra da se za župana treba kandidirati ona osoba koja ima najveću podršku građana.

- Da Jakovčić može dobiti izbore, sam bi se kandidirao za župana. Ovako, on želi otići i želi ostati, a tako se ne može voditi politika Istre. Potreban je radikalan zaokret. On može opstati u stranci zahvaljujući mreži svojih ljudi, ali županija je druga priča - izjavio je Kajin. Dodao je da se sa šefom IDS-a razišao oko mnogo stvari, i to još od 2004.

- Nismo se složili oko Sanaderove politike, oko politike poljoprivrednog zemljišta, ni oko Končara, Plomina, Brijuni Rivijere - nabrojio je Kajin. Slaže s Jakovčićem kad kaže da IDS-u trebaju novi ljudi. - Trebaju nam novi ljudi, ali i nove politike. Kad govorim o IDS-u, bojim se da ne dođe do podjela koje Istri ne bi donijele ništa dobro. IDS više nije ono što je bio 90-ih - istaknuo je Kajin.

Jakovčić je nesumnjivo izgubio dobar dio podrške koju je uživao dvadesetak godina kao šef jedne stranke koja je isto toliko na vlasti u Istri, bilo samostalno ili u koaliciji sa SDP-om. No, unatoč tomu i sukobu s Kajinom, Jakovčić je po mnogima još uvijek osoba koja u Istri drži ključne karte. O njegovim potezima uvelike ovisi sudbina IDS-a, a nekoliko je scenarija kako bi se situacija moga razviti.

Jedan od njih je da Jakovčić podrži Kajina za istarskog župana. U tom bi slučaju, procjenjuju neki, IDS ponovno imao jakog čovjeka na tom mjestu, stranka bi mogla ostvariti bolje rezultate na izborima, a to bi pridonijelo i stabilizaciji IDS-a.

No, taj scenarij, ako je suditi po otporu koji Jakovčić pruža Kajinovoj kandidaturi, za sada nije izvjestan. Drugi je scenarij da IDS istakne kandidaturu nekoga drugoga člana za župana, što bi po zadnjim medijskim napisima vjerojatno mogao biti Valter Flego, dosadašnji gradonačelnik Buzeta. U toj situaciji Kajin bi išao samostalno na izbore i to bi nesumnjivo moglo uzdrmati IDS. Naime, prema nekim od istraživanja, Kajin bi mogao proći za župana već u prvom krugu. Procjene su da bi Kajin mogao uzeti dio SDP-ovih glasova te sve one glasove IDS-a koji nisu naklonjeni Jakovčiću, a takvih navodno nije malo. Oni bliski Jakovčiću situaciju tumače malo drukčije i tvrde kako se ona promijenila nakon što su pulske podružnice SDP-a i IDS-a sklopile sporazum o nastupu na izborima te o tome da će za gradonačelnika Pule podržati IDS-ova kandidata Borisa Miletića. Navodno bi do sličnog dogovora moglo doći i na razini županije, gdje bi također bio podržan IDS-ov kandidat, i to s koalicijom.

- Takav slijed događaja ide na štetu Kajina koji se nadao pridobivanju dio SDP-ovih i dio IDS-ovih glasova. Ovako ide na blok SDP-IDS i bit će teško - tvrde neki iz stranke. Smatraju kako bi Kajin mogao dobiti tek podršku Ladonje te ističu da ne treba zanemariti ni Laburiste.

Usto, ne treba zaboraviti ni da je pulski savez sklopljen protivno volji šefa SDP-a Zorana Milanovića koji je htio da SDP u Puli ide samostalno na izbore. Tamo je želio kandidirati svog čovjeka Peđu Grbina. Ipak, pulska je podružnica mimo njegove volje sklopila savez. Iako se vrh SDP-a u to nije miješao, doznajemo da su time nezadovoljni. Čak se špekuliralo i o raskidu tog sporazuma, ali se od toga ipak odustalo.

Je li pomirenje dvojice najmoćnijih IDS-ovaca Ivana Jakovčića i Damira Kajina, čime bi se izbjegle eventualne podjele stranke, moguće?

IDS-ovci bliski šefu stranke nadaju se takvom ishodu.

- Ovdje se ne radi o sukobu Kajina i IDS-a, nego o njegovu sukobu s Jakovčićem. Kajin je osebujan lik, možda je trenutačno u nekoj svojoj fazi, ali vjerujem da će na kraju donijeti ispravnu odluku i da neće ići protiv IDS-a. Mi smo na vlasti 22 godine i ne funkcioniramo kao tipična stranka. Iako Jakovčića neki optužuju da strankom vlada apsolutistički,to nije točno. On i ne zna za 95 posto odluka koje donosimo. To je tajna našeg uspjeha - hvale šefa neki od njegovih bliskih suradnika.

- Damir je zajedno s Ninom stvarao IDS i on stranku doživljava kao svoje dijete. Unatoč nekim izjavama i riječima koje su pale, ne vjerujem da bi Kajin ikada išao protiv svog djeteta - uvjeren je dio IDS-ovaca.

Ni Kajinu nije lako. Nikako ne bi želio podjele u stranci, ali...

- Budim se ponekad i razmišljam - ići dalje ili dići ruke od svega. No, kad imate takvu podršku, ne možete reći - neću. Sve ću pokušati učiniti kroz IDS, ali ako ne budem mogao, dužan sam ići s građanima Istre. Učinit ću to, no teška srca – rekao je Kajin za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa