Uhvati film festival: Kolaž kratkih filmova u nedjelju u kinu Valli

0
Filmovi obrađuju temu invaliditeta
Filmovi obrađuju temu invaliditeta

Uhvati film festival djeluje već deset godina u Novom Sadu, najprije u organizaciji udruge studenata, a potom udruge Parnas. Prije dvije godine udruga SPIRIT iz Rijeke preuzela je partnerstvo i za Hrvatsku, te je prošle godine organiziran i riječki dio Festa, čiji se program sastojao od projekcija dokumentarnih filmova, popratnih radionica multimedije, izložbi i drugih aktivnosti, ovisno o mogućnostima i idejama tog međunarodnog tima.

Ove godine Festival dobiva i nove stanice u itineraru; izuzev dva riječka dana, skraćena verzija s izborom "najbolje od" prikazati će se u Puli i Zagrebu. Riječ je o tematskom Festivalu za filmove (u trajanju od dvije do 30 minuta) koji obrađuju temu invaliditeta ili čiji je sam autor osoba sa invaliditetom.

Uhvati film polazi od ideje da se osobe sa invaliditetom kroz ovakav festival aktiviraju, daju svoju poruku i rad u javnosti, te da se sama javnost upozna s nekim temama koje su slabije obrađivane zbog zahtjevnosti i osjetljivosti.

Prijavljeni filmovi dolaze iz više zemalja;  Bugarske, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Bosne i drugih, a raznovrsna im je i produkcija; od amatera, udruga koje se bave navedenom tematikom, ali i do poznatih TV kuća. Ono što je zajedničko svim filmovima jest duhovitost, edukativnost, ponekad iznenađujuća izravnost, ali prije svega zanimljivost. Međunarodni žiri (ove godine: Njemačka, Srbija i Hrvatska,) bira radove koji izbjegavaju patetiku i imaju dobru priču.

U Novom Sadu ove je godine prikazano 30 filmova u 6 dana trajanja Festa, u Rijeci će se izbor suziti na dva dana, dok će Pula i Zagreb prirediti "najbolje od" dvosatnog filmiranja. Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici www.kinovalli.net, facebook stranici SPIRIT RIJEKA, a službena internetska stranica s informacijama o prijavljenim filmovima je www.uhvatifilm.org. Svi programi započinju u 19,00 sati a cijena ulaznice je osobni dobrovoljni prilog.

Program :
Rijeka: 2. studenog - HKD i 3. studenog - Art kino
Pula:  4. studenog - Kino Valli
Zagreb:  5. studenog - Kino Europa

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa