Jakovčić još jednom pokazao da je genijalan političar

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Uoči tematske sjednice Županijske skupštine posvećene TE Plomin, sve, ali baš sve je nagovještavalo tešku rafalnu paljbu po Jakovčiću, IDS-u i IDS-ovom županijskom koalicijskom partneru SDP-u.

Najprije je predsjednik Skupštine, SDP-ovac Dino Kozlevac, mjesecima odgađao tematsku sjednicu, pa su čelnici Labinštine, uglavnom IDS-ovci, počeli među sobom dijeliti rentu od buduće elektrane, a onda je 14. rujna Labin posjetio premijer Milanović i rekao da će TE Plomin C biti na ugljen i amen! Jakovčić je stajao do njega i naizgled pokunjeno rekao kako "nije noj da gura glavu u pijesak“ i da „neće dopustiti da se ponovi greška od prije nekoliko godina kada se gradila TE Plomin 2 i kada je Labinština ostala bez obećanih projekata“.

Sve je mirisalo na kapitulaciju, a kada je SDP objavio da odustaje od kandidature za gradonačelnika Pule i da će ponovo podržati IDS-ovca Borisa Miletića, svi su bili uvjereni da je Jakovčić podršku Miletiću platio IDS-ovom podrškom Plominu na ugljen.

Na sam dan održavanja tematske sjednice Zelena Istra i Zelena akcija su zbog Plomina podnijeli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša, a kako se približavalo 17 sati, oporbeni vijećnici postajali su sve nestrpljiviji da pred brojnim novinarima izlože „maestralne“ govore protiv TE Plomin, ugljena i „Jakovčića koji je zbog političke trgovine okrenuo leđa istarskom narodu“.

IDS-ovci su pak na sjednicu dolazili sa strijepnjom kako će ih ispred zgrade dočekati bijesni ekolozi i kako će oporba poentirati na pitanjima ekologije i zaštite okoliša. 

A onda preokret! U političkoj povijesti ostat će zapisano da se 29. listopada 2012. godine u 17.20 sati u Pazinu dogodio jedan od najgenijalnijih poteza nekog istarskog političara. Šok za sve prisutne.

Ivan Jakovčić, istarski župan i predsjednik IDS-a, izašao je za govornicu i rekao da je 25. listopada (četiri dana prije „zelenih“) podnio tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša. Onda je Ladonji iz ruku izbacio njihov najveći politički adut i rekao da podržava njihov zahtjev za referendumom i na kraju pozvao Vladu da poštuje istarski prostorni plan, koji kao energent TE Plomin C navodi plin.

Oni koji su svjedočili ovoj demonstraciji nepogrešivog političkog instinkta, godinama kasnije pričat će da su nakon toga vijećnici morali mijenjati već pripremljene govore, neki su ih morali kratiti, neki više naprosto nisu imali što reći, a najzanimljivije je da su svi, i vladajući i HDZ-ovci i vijećnici Ladonje, jednoglasno glasali za Jakovčićeve zaključke. Drugog dana su i njegovi najveći protivnici morali priznati da je Jakovčić genijalan političar. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa