Pazinski ugostitelji traže dulje radno vrijeme vikendom (anketa)

0
Ugostitelji nisu krivi za ono što se dešava izvan njihovih objekata
Ugostitelji nisu krivi za ono što se dešava izvan njihovih objekata

Nekolicina pazinskih ugostitelja podnijela je prijedlog za izmjenu Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na način da se produži radno vrijeme kafića do 2,00 sata iza ponoći petkom, subotom, dan prije blagdana i blagdanom ako iz njega ne slijedi radni dan. O takvom zahtjevu je Gradsko vijeće Pazina već odlučivalo na sjednici koja se je održala 24. veljače 2011. godine i tada nije prihvatilo prijedlog o produženju radnog vremena.

Prema važećoj Odluci o obavljanju ugostiteljske djelatnosti ugostiteljski objekti iz skupine "Restorani" i "Barovi" na području grada Pazina mogu petkom, subotom, dan prije blagdana i blagdanom ako iza njega ne slijedi radni dan, raditi do 1,00 sat iza ponoći.

Na sjednici Vijeća mjesnog odbora Pazin, koja je sazvana upravo povodom zahtjeva petero vlasnika pazinskih kafića, razvila se živa rasprava u kojoj su se mogli čuti argumenti dviju strana. S jedne strane stanari, koji su tražili da se poštuje njihovo pravo na mir, a s druge strane ugostitelji, koji su tražili mogućnost za duže radno vrijeme svojih objekata.

Stanari su iznijeli svoje pritužbe u kojima su naveli razbijanje i uništavanje javne i privatne imovine, bučne klima uređaje, nedovoljnu izolaciju od buke i galamu po gradskim ulicama.

S druge strane ugostitelji su napomenuli kako oni nisu krivi i ne mogu biti odgovorni za ono što se dešava izvan njihovih objekata te da za u takvim slučajevima postoje službe koje su dužne intervenirati.

Produžavanje radnog vremena opravdali su između ostalog i nastojanjem da očuvaju radna mjesta. Jedan od ugostitelja rekao je kako bi se, u slučaju da se kafići zatvore i u 22 sata, ljudi snašli i pili po parkovima.

Sve je više mladih koji konzumiraju alkohol, puše te pokazuju raznovrsne poremećaje u ponašanju

Pomalo je kontradiktorna činjenica da se s jedne strane u gradu, počevši od školskih ustanova, preko raznih udruga pa i od samog Grada, provode brojni preventivni programi, radionice i predavanja kako bi se spriječio trend porasta pijenja kod mladih, a da s druge strane postoji zahtjev da se produlji radno vrijeme kafićima, u koja ti isti mladi zalaze.
 

Naime, statistički podaci osnovne i srednjih škola, policije i pravosuđa i nadalje ukazuju na porast djece i mladih koji sve ranije konzumiraju alkohol, puše te pokazuju raznovrsne poremećaje u ponašanju. Uz to, bilježi se i porast broja maloljetnih i mlađih punoljetnih osoba koje su razne prekršaje i kaznena djela učinili pod utjecajem alkohola.

No, s druge strane možemo reći da ugostitelji nisu odgovorni za ponašanje mladih, a pogotovo ne za ono što se dešava izvan njihovih objekata. Upravo na ovo pitanje, jesu li ugostitelji i u kojoj mjeri odgovorni za poremećaje u ponašanju kod mladih možete odgovoriti u priloženoj anketi i komentarima. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa