Milanović o aferi Dajla: Papa je u pravu, a ne hrvatski biskupi

0
Milanović je razgovarao s papom Benediktom XVI
Milanović je razgovarao s papom Benediktom XVI

Pokazalo se da je Dajla važnija Svetoj Stolici nego što sam mislio, povjerio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović novinarima nakon razgovora koje je u vatikanskoj Apostolskoj palači imao s papom Benediktom XVI, pa odvojeno s kardinalom, državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom, uz kojega je bio i tajnik za odnose s državama (šef diplomacije) nadbiskup Dominique Mamberti.

Da Dajlu i drugdje smatraju kamenom smutnje potvrdio je još jedan detalj: jedino pitanje talijanskog novinara koji je "uhvatio" Milanovića za izjavu odnosilo se baš na Dajlu. Iako su rimski Papa i hrvatski premijer na dnevnom redu imali daleko širi dijapazon tema i dalekosežnije probleme, piše Jutarnji list.

Milanović je u Vatikanu primljen s najvišim protokolarnim počastima rezerviranima za vladine poglavare. Dočekala ga je počasna četa pitoreskne Papinske švicarske straže u Dvorištu sv. Damasa, pa ga je do drugog kata Apostolske palače i do papinske Privatne biblioteke dopratio prefekt Papinskog doma nadbiskup James Harvey, skori kardinal, te svita plemenitaša Njegove Svetosti u frakovima.

Pozitivni dojmovi

Audijencija Zorana Milanovića u Benedikta XVI potrajala je oko pola sata, od čega dvadesetak minuta u četiri oka - ali bez prevodilaca, jer su se obojica služili engleskim, te francuskim (koji je diplomatski jezik Svete Stolice). Sveta Stolica je o tome objavila veoma pozitivno intoniranu obznanu: da su "srdačni razgovori omogućili plodnu razmjenu mišljenja o izazovima s kojima se Hrvatska suočava u aktualnoj ekonomskoj krizi, kao i o temama od zajedničkog interesa u sklopu bilateralnih odnosa."

Papa i hrvatski premijer su u osnovnim crtama pretresli stanje u svijetu i položaj kršćana u Siriji i drugim zemljama gdje su izloženi progonima.

"Obnovljena je podrška Svete Stolice zakonitim težnjama Hrvatske za punu evropsku integraciju. Zadržali su se na regionalnim trendovima, s posebnim obzirom na stanje Hrvata u BiH", piše u obznani Ureda za novinstvo Svete Stolice. Položaj Hrvata u BiH i očuvanje njezinih granica su i interes Hrvatske, naglasio je Milanović novinarima, opetujući da Bosna i Hercegovina nije "kreacija pro tempore" (privremena tvorba).

Dajla - trn u peti

"Što se tiče poznatog slučaja Dajle, dvije strane su se dogovorile da pitanje riješe što je prije moguće, u duhu tradicionalnog prijateljstva Svete Stolice i Republike Hrvatske", obznanio je Vatikan, optimistično i suzdržavajući se od prigovora.

Dajla je, da podsjetimo,  istarsko mjesto gdje je Jugoslavija oduzela benediktincima samostan koji je Hrvatska vratila Katoličkoj crkvi preko Biskupije porečko-pulske. Oci benediktinci su zahtijevali svoje nazad, Sveta Stolica im je dala za pravo, a na to je Hrvatska poništila rješenje o vraćanju imanja u Dajli, 15 godina kasnije.

"To nije teritorijalno pitanje", rekao je Milanović novinarima, očito polemizirajući sa stavovima koji su to tako htjeli protumačiti. "To je nekretnina na hrvatskom teritoriju, podložna hrvatskim zakonima, hrvatskome poreznom sustavu" poentirao je premijer, dodavši: "Sada tražimo korektno rješenje." Naglasivši da ne zna što će sud presuditi, Milanović se koncentrirao na politički aspekt: "Hrvatska mora biti pravna država, a ne može to biti ako nešto dâ, pa to poništi nakon 15 godina. U tom segmentu Sveta Stolica je u pravu.

Po njegovoj prosudbi, u Dajli je u pitanju ne samo neka vrijednost tih nekretnina, nego "simbolika pravne države", koja je dovedena u pitanje. Rekao nam je da razumije intencije bivše Vlade i da nikada ne polemizira s njezinim odlukama, ali da je trebalo biti mudriji i stati na loptu jer "neće nekoliko milijuna kuna opterećivati odnose Hrvatske i Svete Stolice", kaže Milanović, očito iritiran.

On je precizirao da oko Dajle zapravo i nije bilo razilaženja između Hrvatske i Svete Stolice, nego između Svete Stolice i hrvatskih biskupa. "Mi se tu nismo miješali ni dolijevali ulje na vatru."

Ugovori nisu u pitanju

"Nije bilo ni riječi o ugovorima, kao što smo unaprijed više puta rekli", rekao je Milanović novinarima. Riječ je o četvorim ugovorima kojima su regulirani odnosi Svete Stolice i Hrvatske.

"Ugovori su ugovori: što je potpisano, potpisano je", ilustrirao je premijer još jednom svoj pogled na sigurnost pravne države. "Hrvatska se toga uglavnom držala. Uglavnom , jer ima nekih dugova otprije 10 godina koje treba riješiti", dodao je Milanović.

On je opovrgnuo da se razgovaralo i o 50 milijuna kuna koje bi Hrvatska biskupska konferencija opet "oprostila" državi. "To su detalji o kojima nismo razgovarali", derubricirao je to pitanje hrvatski premijer.

"Papa je za svojih 86 godina nevjerojatno fokusiran", komplimentirao je hrvatski premijer nakon audijencije u poglavara Katoličke crkve, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa